Srbija i Balkan

Kovačevski: "Otvoreni Balkan" dao očekivane rezultate

Trgovina između Severne Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, dok je ukupna razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije povećana za 25 odsto, naveo je lider SDSM
Kovačevski: "Otvoreni Balkan" dao očekivane rezultate© Denis Zuberi/Anadolu Agency

Bivši premijer Severne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski je ocenio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" dala očekivane rezultate i istakao da je povećana trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, uspostavljen sistem slobodnog kretanja radne snage i lakši protok roba.

Kovačevski je istakao da je reč o originalnoj inicijativi koja potiče iz tri zemlje Zapadnog Balkana, a kao rezultat toga uvedene su zelene trake, uklonjen je veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fitosanitarne kontrole, razjašnjene mnoge dileme i priznat i uspostavljen sistem za slobodno kretanje radne snage.

"Trgovina između Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, razmena između Makedonije i Albanije povećana je za 40 odsto, a ukupna razmena između tri zemlje povećana je za 25 odsto. Ako pitate privrednike i kompanije da li se isplati, oni će reći da, ako pitate radnike, oni će reći da, a ako pitate političare, dobićete filozofiranje jer nemaju agendu", rekao je Kovačevski, preneli su skopski mediji.

image