Srbija i Balkan

Gradski odbor Zajedno odlučio da kolektivno istupi iz stranke

Kako su najavili započeće momentalno pripreme za izlazak na izbore u saradnji sa partnerima iz koalicije Srbija protiv nasilja koji su najavili izlazak na izbore 2. juna
Gradski odbor Zajedno odlučio da kolektivno istupi iz stranke© Antonio Ahel/ATAImages

Gradski odbor stranke Zajedno saopštio je danas da je doneo odluku o kolektivnom istupanju iz članstva stranke Zajedno, jer rukovodstvo stranke nije prihvatilo volju većine članova gradskog odbora da gradski odbor učestvuje na izborima za Skupštinu grada Beograda 2. juna.

Gradski odbor koji okuplja lokalne odbore, članove i aktiviste stranke sa teritorije svih beogradskih opština započeće momentalno pripreme za izlazak na izbore u saradnji sa partnerima iz koalicije Srbija protiv nasilja koji su najavili izlazak na izbore 2. juna, poštujući volju većine članova koalicije.

"U kontaktu smo sa strankama koje su najavile izlazak na izbore. U danima koji dolaze razgovaraćemo o svim aspektima borbe, čišćenju biračkog spiska, kontroli, kao i kandidatu koji može da se suprotstavi Vučiću i Šapiću u Beogradu. Verujem u pobedu jer verujem u borbu. Promene kreću iz Beograda", rekao je posle sastanka predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno, Đorđe Miketić, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je plan gradskog odbora stranke Zajedno u tri tačke za Zeleni Beograd spreman i da su ga pisali najveći stručnjaci, nakon čega je, kako je naveo, plan unapređen i izglasan putem procesa u kojem je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

"To ćemo svakako ponuditi kolegama kao moguću platformu izbornog programa", dodao je on.

Miketić je poželeo sreću u daljem političkom delovanju stranci Zajedno i ponovio da "bojkot i pasivizacija" nisu rešenje.

"Kao i do sada, moramo se boriti na dva koloseka. Na terenu kada god se uzurpira javni interes, ali i kroz institucije i unapređenje izbornih uslova odakle jedino mogu da se menjaju Beograd i Srbija", rekao je Miketić.

Podsetimo, odluka prethodno je odluka Đorđa Miketića da beogradski odbor učestvuje na izborima 2. juna, dovela do isključenja Miketića iz partije, kako se tvrdi u saopštenju beogradskog odbora. Stranka Zajedno je jedna od partija koja je juče odlučila da bojkotuje beogradske izbore, i dok je centrala saopštila takav stav, njihov gradski odbor na čelu sa Miketićem je saopštio da na izbore izlazi.

Izmenama Zakona o lokalnim izborima menjaju se rokovi za raspisivanje i glasanje

Poslanici Skupštine Srbije započeće raspravu u ponedeljak, 22. aprila o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Odluka o raspisivanju izbora donosi se najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika.

Takođe, od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana, piše u predlogu izmena i dopuna ovog zakona.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ušle su danas u skupštinsku proceduru sa 184 potpisa narodnih poslanika.

Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

image
VV inauguration
banner