Srbija i Balkan

Dodik sa Patruševim: Trpimo velike pritiske, ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom (VIDEO)

Razgovor je bio posvećen pitanjima saradnje Rusije i Republike Srpske u različitim oblastima, a izraženo je zadovoljstvo razvojem čitavog spektra međudržavne saradnje

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu.

Patrušev je izrazio zahvalnost Dodiku na odluci o proglašenju Dana žalosti u Republici Srpskoj u znak sećanja na žrtve terorističkog napada u "Krokus siti holu" kod Moskve.

"Vaši lični kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom igraju važnu ulogu u produbljivanju bilateralne saradnje. Primećujemo podudarnost naših pristupa situaciji na Balkanu, u Evropi i svetu u celini. Svesni smo da je Banjaluka pod neviđenim pritiskom", istakao je Patrušev.

On je naglasio da Moskva posebno ceni Dodikovu principijelnu poziciju protiv pridruživanja sankcijama Rusiji, njegovu čvrstu i doslednu liniju po pitanju ukrajinske krize, kao i da će otvaranje konzulata u Banjaluci biti dodatni korak u razvijanju odnosa.

"Znamo i da trpite velike pritiske zbog dobrih odnosa sa nama", istakao je Patrušev.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio se na srdačnom prijemu.

"U pravu ste, trpimo velike pritiske, ali ostajemo predani dobrim odnosima sa Rusijom", poručio je Dodik.

U delegaciji Republike Srpske je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir i  ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Razgovor je takođe bio posvećen pitanjima saradnje Rusije i Republike Srpske u različitim oblastima i izraženo je zadovoljstvo razvojem čitavog spektra međudržavne saradnje.

Takođe, navodi se da su Patrušev i Dodik razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i u Evropi.

Naime, u Sankt Peterburgu danas počinje 12. Međunarodni sastanak visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja, na kojem će učestvovati i bivši ministar unutrašnjih poslova i nekadašnji šef BIA Aleksandar Vulin.

Vulin će na bezbednosnoj konferenciji u Ruskoj Federaciji iskoristiti priliku da, lidere i zvaničnike više od sto dvadeset zemalja, upozna sa istinom o rezoluciji o Srebrenici koja će se naći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsednik Vladimir Putin.

image
VV inauguration
banner