Svet

Predsednik Litvanije: Povratak ruskih sportista na Olimpijadu "pucanj u nogu" Zapadu

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta pozvao na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u neutralnom statusu
Predsednik Litvanije: Povratak ruskih sportista na Olimpijadu "pucanj u nogu" ZapaduGetty © Photo by Marc Piasecki/Getty Images

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je da će Zapad "pucati sebi u nogu" ako sportistima iz Rusije i Belorusije bude dozvoljeno da se takmiče na Olimpijadi.

"Kada mi, zemlje, narod Zapada, sami tražimo načine da pomognemo Rusiji i pokušavamo da oslabimo izolaciju koju smo formirali u odnosu na nju, da dozvolimo sportistima da učestvuju u zvaničnim takmičenja. To znači da sami štetimo svojim postupcima, pucamo sebi u noge", rekao je Nauseda u intervjuu za "LRT".

Predsednik Letonskog olimpijskog komiteta Đorđs Tikmers rekao je da ta zemlja  ne bi išla na Olimpijske igre da se na njima dozvoli učešće sportistima iz Rusije i Belorusije.

"Stav Letonije je da ako bi se ove Olimpijske igre održavale sada i ako se očekuje da će na njima učestvovati sportisti iz Rusije i Belorusije, mislim da naša reprezentacija ne bi išla na ove Igre", izjavio je Tikmers.

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je 25. januara pozvao na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u neutralnom statusu, pri čemu je predložio da se  zabrani dolazak sportistima koji aktivno podržavaju specijalnu operaciju u Ukrajini.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak obratio se predsedniku MOK-a Tomasu Bahu i nazvao tu organizaciju "promoterom rata" zbog stava prema prisustvu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijadi.

"MOK je srećan što vidi kako Ruska Federacija uništava Ukrajinu, a zatim nudi platformu za reklamiranje genocida i podstiče dalja ubistva. Očigledno, rublja koja kupuje olimpijsko licemerje ne miriše na ukrajinsku krv", poručio je Podoljak.

Međunarodi olimpijski komitet je nazvao ove optužbe klevetničkim.

"MOK najoštrije odbacuje ovu i druge klevetničke izjave. One ne mogu predstavljati osnovu za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju", navodi se u saopštenju.

image
VV inauguration
banner