Svet

MSP Kine: Sve jača saradnja Moskve i Pekinga nije pretnja drugim zemljama

Kinesko-ruska vojna saradnja nije usmerena protiv trećih strana i u potpunosti je u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnom praksom, kaže Vang Venbin
MSP Kine: Sve jača saradnja Moskve i Pekinga nije pretnja drugim zemljama© TanjugPavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Saradnja Rusije i Kine u vojnoj sferi nije usmerena protiv trećih strana i ne predstavlja pretnju ni jednoj zemlji, poručio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Što se tiče kinesko-ruske vojne saradnje, mi smo više puta izrazili svoj stav. Relevantna saradnja nije usmerena protiv trećih strana, u potpunosti je u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnom praksom, ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji", rekao je Venbin.

On je naglasio da niko nema pravo da daje neodgovorne izjave u vezi sa vojnom saradnjom dveju zemalja.

"Pozivamo Japan da ispravi pogrešnu praksu eskalacije regionalnih tenzija, prestane sa provociranjem i veštačkim stvaranjem blokovske konfrontacije, izgradi stav o konstruktivnim i stabilnim odnosima sa Kinom i sprovede je realnim akcijama", poručio je.

Ranije je Japan objavio zvanični godišnji spoljnopolitički izveštaj "Plava knjiga o diplomatiji", u kojem se navodi da je "Japan zabrinut i namerava da sa stanovišta nacionalne bezbednosti nastavi da pomno prati jačanje vojnih veza između Rusije i Kine, posebno, zajedničke vazdušne i pomorske patrole u području oko Japana.

Podsetimo, kineski predsednik Si Đinping nedavno je boravio u Moksvi gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, koji je izjavio da je napredak u odnosima Rusije i Kine u poslednjih deset godina impresivan i da su oni na najvišem nivou.

Ruski lider je, na prijemu organizovanom u čast kineskog kolege, naglasio da njegova poseta Rusiji nakon ponovnog izbora za predsednika svedoči o tome koliko je posebno partnerstvo dveju zemalja. Napomenuo je da su njihovi odnosi zasnovani na međusobnom poštovanju.

image