Svet

Ko je čovek iz senke koji bi da posreduje između Moskve i Kijeva

Žan-Iv Olivije posreduje u neverovatnom planu da odvede šest lidera kontinenta u Moskvu i Kijev
Ko je čovek iz senke koji bi da posreduje između Moskve i KijevaGetty © Michael Loccisano / Staff

Francuski pregovarač koji posreduje u neverovatnoj afričkoj diplomatskoj misiji kako bi pomogao da se okonča sukob u Ukrajini je trgovac, sa kućama na nekoliko kontinenata i bliskim prijateljima u isto toliko predsedničkih palata.

Žan-Iv Olivije, posrednik koji uživa u cigarama i koji već šest decenija sklapa ugovore na kontinentu, ranije je posredovao u razmeni zatvorenika, povlačenju trupa i prekidu vatre u nekim od najtežih sukoba u Africi.

Njegova istorija brokera u naftom bogatoj Republici Kongo i gotovo poluvekovne veze sa njenim dugogodišnjim predsednikom učinili su ga kontroverznom figurom. Tokom svoje duge karijere savetovao je i rusku nuklearnu grupu "Rosatom".

Sada, sa 78 godina, Olivije je "bacio je oko" na ono što bi bio njegov najupečatljiviji dogovor do sada: da Vladimir Putin i Vladimir Zelenski počnu da razgovaraju.

Govoreći za "Fajnenšel tajms" ove nedelje sa granice između Poljske i Ukrajine, pre nego što je trebalo da se ukrca na noćni voz za Kijev, Olivije je rekao da su svi pregovori negde počeli i da je izabrao žito, đubrivo i razmenu zatvorenika kao osnovu za otvaranje razgovora između Moskvi i Kijevu.

"Ja ću glumiti (Henrija) Kisindžera", rekao je o svojoj ulozi, misleći na bivšeg američkog državnog sekretara poznatog po svojim diplomatskim manevrima. "Najvažnija stvar u svakom pregovoru je okupiti ljude i razgovarati", rekao je Olivije.

Putin i Zelenski su pristali da se sastanu sa delegacijom lidera Egipta, Senegala, Republike Kongo, Južne Afrike, Zambije i Ugande koja namerava da putuje u Moskvu i Kijev sledećeg meseca, a Olivije je rekao da grupa od šest osoba ima svako pravo da posreduje u sukobu, s obzirom na ogromne posledice po njihov region.

"Jedini kontinent koji zaista pati je Afrika. Ne mislim da SAD pate, ne mislim da Evropa pati, osim zbog male inflacije", rekao je Olivije, francuski državljanin rođen u Alžiru. "Ali u Africi, ako sledeće godine ne bude useva jer nema đubriva, milioni ljudi će umreti."

Afrički kontingent će putovati pod pokroviteljstvom "Fondacije Brazavil" koju je osnovao Olivije. Ipak, Olusegun Obasanjo, bivši nigerijski predsednik koji je u savetodavnom odboru fondacije, izrazio je skepticizam u vezi sa inicijativom, posebno zato što nema podršku Afričke unije.

Obasandžo, i sam veteran pregovarač, takođe je zabrinut da je misija preuranjena, na osnovu razgovora sa američkim Stejt departmentom i kancelarijom spoljnih poslova Velike Britanije. "Jasno su stavili do znanja da ovo nije pravo vreme", rekao je on.

Olivije, čija je karijera počela 1960-ih trgovinom žitom, poznat je kao "fikser" blizak Denisu Sasu-Ngesu, predsedniku Konga. Olivije je posredovao u nekoliko poslova u ime državne naftne kompanije Konga i pomogao projektu koji je podržavao američki hedž fond "Skulptor kapital menadžment" sa ciljem da steknu udeo u priobalnom gasnom polju kojim od 2010. upravlja "Eni".

Kompanija je 2019. prodala svojih 25 odsto udela ruskom "Lukoilu".

Njegove veze sa Putinom potiču iz njegovog rada za "Rosatom". "Pokušavao sam da promovišem ideju da Kina i Rusija mogu da rade zajedno na izvozu civilne nuklearne elektrane, a i Rusija i Kina su me izabrale kao posrednika", rekao je Olivije. On je negirao bilo kakvu umešanost u sporni sporazum "Rosatoma" sa Južnom Afrikom, koji je dogovorio tadašnji predsednik Džejkob Zuma, a koji je kasnije odbacio ustavni sud zemlje.

Olivije je rekao da je mirovna inicijativa njegove fondacije nastala nakon "razgovora koje je imao sa nekim afričkim liderima", dodajući da nije dobio nikakve primedbe iz zapadnih prestonica.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, još jedan iz šestorke, idealan je kandidat da se obrati Putinu i Zelenskom, rekao je Olivije. Ramafosa je pozvao oba lidera ovog meseca dok se borio sa posledicama optužbi SAD da je njegova zemlja tajno isporučivala oružje Rusiji.

Aleks Vajns, direktor programa za Afriku u istraživačkom centru "Četam haus" rekao je da "svaki afrički lider ima plan" da učestvuje. Hakainde Hičilema iz Zambije želi da se suprotstavi percepciji da je previše prozapadno orijentisan, Ramafosa pokušava da obnovi svoj kredibilitet nakon optužbi iz SAD, dok Sasou-Ngueso želi da odbaci status parije koji je stekao dugotrajnom vladavinom.

Svi očajnički žele da zaustave rast cena hrane i spreče nestašicu na svom kontinentu. Olivije je rekao da je sporazum koji je uz posredovanje Turske omogućio Ukrajini da isporučuje svoje žito preko Crnog mora "delikatan" uprkos tome što je prošle nedelje dobio dvomesečno produženje.

Svaki pokušaj oslobađanja ruskog izvoza đubriva koje je Africi potrebno u zamenu za bolji dogovor za izvoz ukrajinskog žita morao bi da bude rešen povratkom pristupa Rusije globalni sistemu za bankarska plaćanja SVIFT. Iako nikakve zapadne sankcije nisu direktno usmerene na rusku hranu ili izvoz đubriva, Moskva kaže da ograničenja u finansiranju i transportu utiču na isporuke njihovih proizvoda.

"Svift neće biti uspostavljen za celu Rusiju — mi to ne tražimo", rekao je Olivije, ali pristup "treba da se uspostavi pomoću određenih bankarskih kanala, posebno za đubrivo".

Upitan da li je njegova inicijativa u opasnosti da bilo koja strana bude zloupotrebljena, Olivije je rekao da je normalno u bilo kakvim pregovorima da strane vide prilike da promovišu sopstvene interese. Afrički lideri su "veoma iskusni i mislim da niko ne želi da favorizuje jednog ili drugog".

Olivije je bio oprezno optimističan u pogledu pregovora Putina i Zelenskog. "Činjenica da su već pristali da razgovaraju je napredak sama po sebi", rekao je on.

image