Svet

Ruski lekari tvrde da Zapad testira nove lekove u Ukrajini

U pitanju su najsavremeniji narkotički analgetici koji su namenjeni NATO vojnicima, prenose "RIA Novosti"
Ruski lekari tvrde da Zapad testira nove lekove u Ukrajiniwww.globallookpress.com © via www.imago-images.de

Zapad u Ukrajini testira takozvane narkotičke analgetike, izjavio je danas za "RIA Novosti" glavni državni lekar Luganske Narodne Republike Dmitrij Dokašenko.

Kako je naveo, radi se o nazalnim analgeticima, koji se prave za potrebe vojnika NATO pakta.

"U svetu ne postoje takvi lekovi. Dakle, radi se o veoma modernim proizvodima, za čiju proizvodnju su potrebne jako moćne farmaceutske baze. U Ukrajini, bar prema informacijama koje smo ranije imali iz 2014. godine, naravno, nije bilo takvih postrojenja", rekao je Dokašenko.

Narkotički analgetici se koriste za uklanjanje najjačih bolova, a u tu grupu lekova spada morfijum. 

Razlog zbog čega se ovakva ispitivanja vrše u Ukrajini, a ne na Zapadu, kako navode "RIA Novosti", laži u činjenici da ukrajinski dobrovoljci i specijalci traže manje novca kao kompenzaciju.

"Takođe, boravak u Donbasu, nedaleko od linije fronta, smanjio bi rizik od curenja nepotrebnih informacija u slučaju da rezultati ispitivanja budu nepovoljni, što ne bi bilo tako lako moguće u Evropi", objasnio je Dokašenko.

Mnogi ruski vojnici, kako prenose mediji, svedočili su da su ovog meseca mnogi pripadnici ukrajinskih snaga regovali veoma usporeno nametke, čak i kada su pogođeni.

Neki od njih su i naveli da je vrlo moguće da Ukrajinci ratuju pod dejstvom narkotika.

image
VV inauguration
banner