Svet

Severna Koreja lansirala špijunski satelit u orbitu

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje za stanovnike južne prefekture Okinava na moguću pretnju od severnokorejskog projektila
Severna Koreja lansirala špijunski satelit u orbitu© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Severna Koreja uspešno je lansirala svoj prvi špijunski satelit u orbitu, saopštila je svemirska agencija ove zemlje, a preneo Rojters.

Svemirska agencija planira da lansira više špijunskih satelita u bliskoj budućnosti kako bi obezbedila sigurnosni nadzor iznad Južne Koreje i drugih regiona od interesa za Severnu Koreju, izvestila je nacionalna agencija KCNA.

Severna Koreja ispalila je projektil, dan pre početka perioda u kojem je najavila da će lansirati raketu sa svemirskim špijunskim satelitom, izvestio je japanski sistem za uzbunjivanje J-Alert.

Južnokorejska vojska navela je da se veruje da je ova raketa nosila špijunski satelit.

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje za stanovnike južne prefekture Okinava na moguću pretnju od severnokorejskog projektila, prenosi Rojters.

Severna Koreja obavestila je ranije danas Japan da planira da lansira raketu koja nosi svemirski satelit između 22. novembra i 1. decembra u pravcu Žutog i Istočnog kineskog mora.

Pjong Jangu je ovo treći pokušaj ove godine da postavi špijunski satelit u orbitu.

Dva prethodna nisu uspela, a posle poslednjeg pokušaja u avgustu, naučnici Severne Koreje su obećali da će ponoviti lansiranje u oktobru.

Lansiranje projektila bi bilo prvo od kada je severnokorejski lider Kim Džong-Un u septembru posetio najsavremeniji svemirski lansirni centar u Rusiji, kada je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.

Pjongjang je ranije saopštio da planira da ima više satelita za praćenje akcija američkih i južnokorejskih trupa.

image