Svet

Amerika uprla prst u Irak: Islamski otpor kriv za smrt naših vojnika

Iako više ne pripisuje odgovornost za ovaj napad grupi Kataib Hezbolah, Džon Kirbi kaže da to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze
Amerika uprla prst u Irak: Islamski otpor kriv za smrt naših vojnika© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Sjedinjene Američke Države veruju da je krovna ekstremistička organizacija Islamski otpor u Iraku odgovorna za napade dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, saopštila je Bela kuća.

"Verujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila krovna organizacija Islamski otpor u Iraku, koja okuplja više ekstremističkih grupa, uključujući Kataib Hezbolah", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Iako više ne pripisuje odgovornost za ovaj napad grupi Kataib Hezbolah, Kirbi je rekao da to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze.

"Ovaj napad svakako ima obeležje delovanja Kataib Hezbolah, ali prema podacima naše obaveštajne zajednice, napad u Jordanu je izvršila krovna organizacija koja se zove Islamski otpor u Iraku", rekao je Kirbi.

Američki predsednik Džozef Bajden je u utorak razgovarao sa porodicama trojice poginulih vojnika i prisustvovaće u petak dočeku njihovih posmrtnih ostataka u vazduhoplovnoj bazi "Dover".

On je poručio da je odlučio kako će odgovoriti na napade ekstremista, ali je ostao neodređen kakav će tačno biti američki odgovor.

Iranska vlada negirala je umešanost u napad dronom na američku bazu. Kataib Hezbolah rekao je u utorak da obustavlja vojne operacije protiv "okupacionih snaga" Vašingtona kako bi sprečio sramotu iračke vlade.

"Nastavićemo da branimo naš narod u Gazi na druge načine", dodala je grupa.

Iranski zvaničnici su obećali da će "odlučno odgovoriti" na svaki napad. Šef Iranske islamske revolucionarne garde Hosein Salami rekao je da nijedna američka pretnja njegovoj zemlji "neće ostati bez odgovora" i dodao: "Mi ne tražimo rat, ali ga se ne plašimo."

image