Svet

Šef SZO upozorava: Svet nije spreman za još jednu pandemiju

Ciklus panike i zanemarivanja počinje da se ponavlja. Bolne lekcije, koje smo naučili tokom pandemije kovid-19 su prete da budu zaboravljene, ocenjuje Tedros Adhanom Gebrejesus
Šef SZO upozorava: Svet nije spreman za još jednu pandemiju© Chip Somodevilla/Getty Images

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da "svet nije spreman" za novu pandemiju, koja je samo pitanje vremena i koju privremeno nazivaju bolešću "iks".

"Ciklus panike i zanemarivanja počinje da se ponavlja. Bolne lekcije, koje smo naučili tokom pandemije kovid-19 prete da budu zaboravljene, jer se pažnja fokusira na mnoge druge krize sa kojima se trenutno suočava naš svet", kazao je Gebrejesus, upozoravajući da će "svet, ukoliko ne nauči te lekcije, sledeći put skupo platiti".

On je istakao da nas istorija uči da je sledeća pandemija "pitanje kada, a ne da li će se dogoditi".

"Sledeća pandemija može biti uzrokovana virusom gripa ili novim virusom korona, ili novim patogenom koji još ne znamo, što zovemo bolest 'iks'", objasnio je tokom govora na Svetskom samitu vlada u Dubaiju.

Gebrejesus je pojasnio da bolest "iks" nije nešto novo" i da je to termin koji su već koristili 2018. godine, da bi označili bolest nepoznatog porekla za čiji uticaj mogu unapred da se pripreme.

On je istakao da je kovid-19 zapravo bila bolest "iks", odnosno novi patogen koji je izazvao novu bolest.

"Ali biće još jedna bolest 'iks', ili bolest 'ipsilon' ili neka treća bolest. Kako stvari stoje, svet je nespreman za sledeću bolest i pandemiju", zaključio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

image