Svet

Orban poručio: Ukrajina bolje da pristane na mir ili će izgubiti još više teritorije

Moskva će odlučivati o budućnosti ukrajinskog sukoba samo sa Vašingtonom jer je EU preslaba po ovom pitanju, istakao je mađarski premijer
Orban poručio: Ukrajina bolje da pristane na mir ili će izgubiti još više teritorije© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mirovni sporazum sa Rusijom jedini je izlaz za Ukrajinu ako želi da se očuva i zadrži bilo kakve teritorije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Prema njegovim rečima, Moskva će odlučivati o budućnosti ukrajinskog sukoba samo sa Vašingtonom, jer je EU preslaba po ovom pitanju, prenosi poljski "Kresi".

"Sviđalo se to nama ili ne, sviđalo se to Ukrajincima ili ne, Ukrajina je tamo gde je na mapi sveta. Najbolja perspektiva bi bila stvaranje tampon zone između Rusije i Zapada, naravno, uz bezbednosne garancije", rekao je Orban. 

U suprotnom, prema rečima mađarskog premijera, Ukrajina rizikuje da izgubi svoju teritoriju.

On upozorava da Rusija nikada neće pristati da im na granicama bude članica EU i NATO-a kao što je Ukrajina, i ukazuje da je na samitu Alijanse u Bukureštu 2008. propuštena prilika da se priključi i Ukrajina.

"Rusija je i dalje slaba da blokira širenje NATO-a, ali ni saveznici nisu uspeli da postignu konsenzus po ovom pitanju", rekao je Orban i dodao da je napravljena greška kada je stvoren utisak da o ovom pitanju ne može da se pregovara van Alijanse.

Istovremeno, Viktor Orban je pozvao Ukrajinu da pristane na primirje jer će u suprotnom izgubiti još više svoje teritorije.

On je takođe priznao da EU nije u stanju da Kijevu obezbedi dovoljno oružja.

"Rusija ne smatra Kijev ravnopravnim učesnikom u pregovorima i vodiće mirovne pregovore isključivo sa SAD", ističe Orban i dodaje da Moskva ne shvata ozbiljno ni EU jer Unija da nije dovoljno jaka da bi je tako tretirala.

Orban veruje da bi Putin mogao da pristane da zadrži suverenu Ukrajinu sa prestonicom u Kijevu, uz zadržavanje skoro 20 odsto zemlje pod ruskom kontrolom.

image