Svet

Šefica EBRD: Zapadna pomoć Ukrajini premašila Maršalov plan

Predsednica banke kaže da EU i SAD pružaju "ogromnu" podršku Kijevu uprkos domaćem otporu
Šefica EBRD: Zapadna pomoć Ukrajini premašila Maršalov plan© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Podrška Zapada Ukrajini mnogo je veća od američkog plana oporavka Evrope nakon Drugog svetskog rata, rekla je Odil Reno-Baso, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Finansijska pomoć EU "je mnogo veća u realnom smislu od bilo kog Maršalovog plana posle Drugog svetskog rata u smislu procenta podrške BDP-u", rekla je Reno-Baso za "Politiko".

Francuska zvaničnica aludirala je na veliki investicioni plan američkog državnog sekretara Džordža Maršala za podršku rekonstrukciji 16 zemalja, uglavnom u zapadnoj Evropi, krajem 1940-ih.

Brisel i Vašington su najveći finansijski podržavaoci Ukrajine, poslavši Kijevu 27,5 milijardi odnosno 22,9 milijardi evra do kraja prošle godine.

Činjenica je da je 50 odsto ukrajinskog budžeta finansirano spolja, rekla je Reno-Baso i dodala da očekivano finansiranje Ukrajine od 18 milijardi evra 2024. predstavlja skoro desetinu projektovanog BDP-a zemlje od 186 milijardi evra.

Brisel i Vašington u poslednje vreme suočeni su sa ozbiljnim otporom javnosti da se Ukrajina finansira iz njihovih nacionalnih budžeta.

Lideri EU tek su početkom februara odobrili 50 milijardi evra za finansiranje Kijeva do 2027. godine. Američki predsednik Džozef Bajden je tek ove sedmice uspeo nekako da progura paket vojne pomoći Ukrajini.

EBRD je osnovana 1991. godine da bi se pomoglo bivšim sovjetskim zemljama -  uključujući Rusiju - da pređu u tržišne ekonomije, i trenutno pokriva 72 zemlje. Sa početkom Specijalne vojne operacije, institucija sa sedištem u Londonu oduzela je sredstva Rusiji i Belorusiji.

Reno-Baso je navela i da je razvojna banka povećala svoj kapital za četiri milijarde evra kako bi pojačala podršku Ukrajini bez smanjenja drugih programa. EBRD je već obezbedila 3,8 milijardi evra Ukrajini od početka sukoba u obliku zajmova, i obavezala se da će povećati podršku kada se sukob završi.

image