Svet

"Ejža tajms": Sirski neće pomoći Ukrajini na frontu, čuven je po velikim gubicima

Odluka Zelenskog da smeni prethodnog glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog je proizašla iz njegove želje da svu krivicu za vojne neuspehe u protekloj godini svali na ovog generala
"Ejža tajms": Sirski neće pomoći Ukrajini na frontu, čuven je po velikim gubicima© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski neće doneti Kijevu uspeh na bojnom polju, s obzirom na to da je nadaleko čuven po velikim gubicima na frontu, piše "Ejža tajms".

Sirskog povezuju sa nizom poraza koji su doneli velike gubitke Oružanim snagama Ukrajine, uključujući i bitku za Artjomovsk (Bahmut), a to neće dovesti do ključnih promena u ukrajinskoj strategiji, navodi se u tekstu.

Odluka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da smeni prethodnog glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog je proizašla iz njegove želje da svu krivicu za vojne neuspehe u protekloj godini svali na generala.

Zelenski, prema pisanju medija, nije uzeo u obzir svoje prethodne greške, a smena Zalužnog bi takođe mogla da dovede do političkih rizika za predsednika.

"Čak i održavanje sadašnjeg kursa podrazumeva sve veće žrtve od Ukrajinaca. Alternativa koju Zelenski nudi vezana je za niz neizvesnih rezultata, koji takođe zavise od faktora van njegove kontrole", zaključuje se u tekstu.

Novi komandant ukrajinskih oružanih snaga Aleksandar Sirski je poznat po tome što je vodio vojsku u "mašinu za mlevenje mesa", u Bahmut, šaljući u talasima trupe da se suoče sa "neprijateljskom vatrom", piše "Politiko".

Kako navodi medij, ukrajinsko vojno osoblje dalo je novom glavnokomandujućem ukrajinskih oružanih snaga strašne nadimke zbog gubitaka koje su trupe pretrpele pod njegovom komandom.

image