Svet

Veseli se, američka duboka državo: Soroš mlađi našao devojku

Sin i naslednik Džordža Soroša u vezi je sa "posilnom" Hilari Klinton
Veseli se, američka duboka državo: Soroš mlađi našao devojku© Jared Siskin/Patrick McMullan via Getty Images

Američka duboka država uskoro će, po svoj prilici, krenuti u svatove – sin i naslednik američkog milijardera Džordža Soroša, novi direktor Fondacije za otvoreno društvo Aleks Soroš ovih dana tati i svetu uhvatio je muštuluk, objavljujući romantičnom fotografijom uslikanom za Dan zaljubljenih u Parizu – da ima devojku. Ali, nije reč o srodnim dušama spojenim u raju – mnogi, naime, smatraju da je reč o "spoju iz pakla".

Nova Soroševa snajka trebalo bi, naime, da bude Huma Abedin, uspešna, desetak godina starija žena koju je Aleksu, po svemu sudeći, provodadžisala njegova prijateljica uz demokratskog tabora Hilari Klinton, čija je Huma dugogodišnja pomoćnica.

"To je klasičan Klintonovski svetski par. Aleks je savršen za Humu. On je ludo bogat i moćan – odnosno on je sve ono do čega je Humi stalo. Huma je oduvek želela da bude deo američke verzija kraljevske porodice", rekao je za američke medije jedan od saradnika Hilari Klinton.

Jasno je da je Hilari, videvši da je već ona zaglavila s mužem preljubnikom Bilom rešila da bar svojoj uzdanici, inače bivšoj ženi osramoćenog američkog kongresmena Entonija Vajnera, obezbedi nešto bolju sudbinu.

Nema sumnje, da je baš ona posredovala u stvaranju novog para američke džet-set scene, jer Humu je, kažu upoznati, oduvek smatrala "drugom ćerkom", dok je njena i bivša američka "prva" ćerka Čelzi Klinton toliko bliska sa mlađanim Sorošem, da je bogataš nju i njenog muža u jednoj objavi nazvao "porodicom".

Jedno drugom, tako praktično dođu i "rodbina", ali takve veze u okviru imperijalističkih porodica sa Zapada među čijim članovima kruži puno novca i moći – praktično su uobičajene. 

Aleks je blizak i sa bivšim američkim predsednikom, pa su recimo, prošle godine zajednički išli na privatnu audijenciju kod pape Franciska.

A, koliko je tek blizak sa Hilari, svedoči i činjenica da je njegov otac Džordž, bio jedan od 10 najvećih donatora Hilarine izborne propasti u predsedničkoj kampanji 2016. godine, kada je na ambiciju da ona postane predsednica bacio više od 9,5 miliona dolara. Zapravo Soroš je jedan od najvećih pokrovitelja čitave Demokratske partije, te je poprilično ilustrativan podatak da je, od kako je Džozef Bajden preduzeo dužnost, bogati naslednik bio najmanje četrnaest puta u Beloj kući.

Aleks, koji je od tate preuzeo Fondaciju, preuzeo je sad, dakle, i njegov pozamašni novčanik, koji je kod ambicioznih žena poput Hume, jedna od najprivlačnijih muških osobina.

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da se Huma, koja je posle razvoda bila u vezi sa Bredlijem Kuperom "uparila" sa mladim Sorošem za koga se može reći sve, sem da ima holivudsku lepotu i šarm kojom se čuveni glumac može pohvaliti? Ali, naravno da se dobrostojeći mladoženja, poput Soroša, koji može da pomogne i Huminoj "drugoj mami" i njenim partijskim kolegama, u ovim krugovima smatra prihvatljivijim zetom od Kupera, koji je takođe, tokom 2016. godine podržao Hilarinu kandidaturu.

Hilari i Huma – dve prevarene žene

Huma i Hilari umnogome su veoma slične – i jedna i druga su ambiciozne i neumoljive kad je reč o karijeri, i i jedna i druga trpele su muževe koji su ih brukali na svakom koraku.

Dok je Hilari zbog politike i želje za uticajem oprostila svom beščasnom mužu koji ju je varao na svakom ćošku, Huma se od svog supruga izgleda ipak razvela nakon što se otkrilo da su njegovi švalerski podvizi zapravo nezakoniti, i da su meta njegovog "zavođenja" bile i petnaestogodišnjakinje kojima je slao nepristojne fotografije.

Nejasno je, međutim, da li je brakorazvodni proces okočan, ali je potpuno očigledno da je Huma spremna za novu ljubav – do poslednjeg miliona.

Novac i uticaj američkog milijardera, svakako su dobra motivacija da se zaboravi loš brak sa Vajnerom, koga mediji opisuju kao serijskog preljubnika (sa "portfoliom" vrlo sličnim Klintonovom), a pravni sistem kao registrovanog seksualnog prestupnika.

Huma i nekadašnji kongresmen Vajner počeli su da se zabavljaju 2007. godine, venčali 2010. a godinu dana dobili i sina Džordana.

Otprilike u to vreme su i počeli njihovi problemi – demokrata očigledno nije bio vešt s tehnologijom, pa se "autovao" kao preljubnik kada je na tadašnjem Tviteru slučajno podelio seksualno eksplicitnu fotografiju, koju je inače hteo da pošalje jednoj od žena sa kojom se dopisivao - a koja, pogađate, nije njegova žena.

Kao i Klinton kada je svojevremeno uhvaćen u preljubi sa Monikom Levinski, Vajner je pokušao da se "vadi" tvrdeći da je nevin, te da je to sve nameštaljka i delo hakera, da bi konačno zatim na jednoj od konferencija za štampu priznao da je kriv, i da je spornu, a i druge slike slao u sandučiće "oko" šest žena u tri godine.

Ali, sledećeg meseca je procurila još jedna Vajnerova eksplicitna fotografija što je dovelo i do njegove ostavke iz Kongresa. Bil Klinton je, verovatno i dan danas zbunjen što je Vajner morao da podnese ostavku, kada je on, iako na daleko ozbiljnijoj poziciji - za svoje "nevaljalosti" prošao bez ikakvih posledica.

Huma je, kao i Hilari, kada se saznalo za sva Bilova neverstva, odlučila da ostane uz muža, da bi joj zatim lojalnost presela, kada se on u julu 2013. godine kandidovao za gradnonačelnika Njujorka, isplivale nove prljavštine – jedna od njegovih žrtvi podelila je eksplicitne slike i poruke koje joj je slao potpisujući se kao "Karlos Dejndžer".

U avgustu 2016, "Njujork post" je izvestio da je Vajner seksualne poruke slao i jednoj drugoj ženi, a da je na jednoj od eksplicitnih slika koje joj je poslao – bio čak i njegov i Humin četvorogodišnji sin.

Ubrzo je "Dejli mejl" otkrio da je Vajner svoje zavodničke moći isprobavao i na petnaestogodišnjoj devojčici-  što je otkriveno, kada je njegov laptop zaplenjen u okviru istrage skandala u vezi sa Hilarinim mejlovima.

Demokratska Amerika nada se da je Huma napokon pronašla svoju sreću – jer i "razmaženi mali degenerik", kako Soroša mlađeg opisuje Donald Tramp, svakako je za njihovu partijsku koleginicu bolja prilika od osuđivanog seksualnog prestupnika. Na sve to, moć, novac, uticaj i trajni projekti – ostaju u istom krugu.

image