Svet

Greh moga oca: Deca Ukrajinaca koji izbegavaju regrutaciju neće moći na fakultete

Kijev pokreće reformu sistema mobilizacije kako bi vojsci obezbedio više ljudstva
Greh moga oca: Deca Ukrajinaca koji izbegavaju regrutaciju neće moći na fakulteteGetty © SOPA Images / Contributor

Ukrajinski parlament razmatra čitav niz ograničenja za decu onih koji izbegavaju regrutaciju. Mere su deo sveobuhvatnih reformi mobilizacije koje trenutno sprovodi Kijev. Kazne za decu onih koji izbegavaju slanje na front uključivale bi zabranu visokog obrazovanja, objasnio je jedan poslanik.

Ukrajinskoj vojsci prema procenama nedostaje čak 500.000 ljudi koje ona pokušava da mobiliše otmicama po ulicama, prisilom, kaznama... Zbog toga je Kijev odlučio da revidira zakon o vojnoj službi i sada će se, prema novim pravilima, oni koji se ne jave u regrutne službe suočiti sa značajnim kaznama.

Vadim Ivčenko, poslanik koji sedi u Komitetu za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, rekao je za ukrajinski "Telegraf" da je izazov osigurati da prinuda bude ustavna. "Ostaviti osobu bez novca da umre, to bi bilo pogrešno. Ali moraju postojati druge mere", smatra on.

"Političko rukovodstvo predlaže ovo: ako ne želite da ispunite svoju građansku dužnost i branite otadžbinu država može da vam uskrati usluge. Na primer, nećete dobiti podršku države, vaša deca neće ići na fakultet, a nećete ni vi", objasnio je Ivčenko.

Poslanik je ukazao na Izrael kao pozitivan primer militarizovanog društva.

Ivčenko je predložio i da se ograniči pristup bankovnim računima. "Podići će gotovinu, ali šta možete kupiti s tim osim namirnica? Ništa: ni stan, ni auto, ni kartu za voz. Sada je sve elektronsko", podelio je svoja razmišljanja.

Odbacujući moguće žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, Ivčenko je rekao da vlasti računaju na podršku običnih vojnika. "Onima koji su u ratu potreban je ovaj zakon jer žele da budu demobilisani", rekao je on.

O amandmanima na zakon će se verovatno raspravljati ove nedelje, pre nego što zakon bude usvojen u drugom čitanju, predvideo je poslanik. Članovi vladajuće stranke predsednika Vladimira Zelenskog glasaće "kako im kaže" vlada, rekao je on.

image