Svet

"Džeruzalem post": Dogovoren novi nacrt sporazuma o oslobođenju talaca u Gazi

Ipak, napredak ka detaljnijim pregovorima zavisi od sposobnosti posrednika da primoraju Hamas da pristane na okvir uspostavljen na sastanku u Parizu
"Džeruzalem post": Dogovoren novi nacrt sporazuma o oslobođenju talaca u Gazi© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze, javlja "Džeruzalem post" pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju.

Izvori su naveli da bi postignut napredak mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu.

Dodali su da izraelski ratni kabinet očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i što pre odluči o daljim koracima.

Jedan od izvora je naglasio da napredak ka detaljnijim pregovorima zavisi od sposobnosti posrednika da primoraju Hamas da pristane na novi okvir uspostavljen na sastanku u Parizu.

Uoči odlaska delegacije na pregovore u Pariz premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da odluka o slanju iste ima za cilj da pruži priliku da se pregovara o oslobađanju otetih.

Ministar finansija Bezalel Smotrič je dodao da veruje da će razmena talaca u ovom trenutku dovesti do kraja rata i sprečiti uništenje Hamasa.

image