Svet

Ubila ih humanitarna pomoć: Pet osoba stradalo u Gazi kada je na njih pao padobran sa paketom hrane

Među stradalima koji su čekali na humanitarnu pomoć su i dva dečaka
Ubila ih humanitarna pomoć: Pet osoba stradalo u Gazi kada je na njih pao padobran sa paketom hraneGetty © Anadolu / Contributor

Najmanje pet osoba je poginulo u Pojasu Gaze kada je na njih pao paket sa humanitarnom pomoći, prenosi Si-Bi-Es pozivajući se na zvaničnike Ministarstva zdravlja u Gazi.

Do nesreće je došlo kada se jednom paketu pomoći nije aktivirao padobran, zbog čega je pao na masu ljudi iz izbegličkog kampa El Šati na severu Gaze koji su čekali da preuzmu hranu i lekove.

Si-Bi-Esu je rečeno da su među petoro poginulih i dva dečaka. Jedanaest osoba je povređeno u nesreći.

SAD, Jordan, Egipat, Francuska, Holandija i Belgija isporučuju Palestincima humanitarnu pomoć iz vazduha u pošto Izrael blokira slanje iste kopnenim putem. Američki zvaničnici odmah su se oglasili i naveli da je preliminarna istraga pokazala da SAD nisu odgovorne za nesreću.

Ujedinjene nacije su upozorile na široko rasprostranjenu glad među oko 2,3 miliona stanovnika Gaze, a glavni koordinator globalne humanitarne pomoći Martin Grifits rekao je povodom šest meseci rata u Gazi da je slanje pomoći padobranima "poslednje sredstvo".

image