Svet

"Pais": NATO trupe uveliko u Ukrajini

Penzionisani zapadni vojnici koji su se pridružili ukrajinskim oružanim snagama kao "dobrovoljci" takođe služe kao defakto agenti za svoje matične države, navodi španski list
"Pais": NATO trupe uveliko u UkrajiniGetty © Omar Marques/Getty Images

Aktivno i bivše vojno osoblje iz država NATO-a već je odavno u Ukrajini, gde nadgleda upotrebu zapadnog oružja, piše "Pais".

Vojni blok koji predvode SAD bio je umešan u "bukvalno svaki mogući aspekt" sukoba izuzev aktivnih borbenih operacija, osim u aktivnim borbenim operacijama, tvrdi španski list. To uključuje snabdevanje oružjem, pružanje informacija neophodnih za ciljanje i obuku ukrajinskih vojnika na terenu, izvestio je "Pais", pozivajući se na intervjue vođene tokom sukoba.

Penzionisani zapadni vojnici koji su se pridružili ukrajinskim oružanim snagama kao "dobrovoljci" takođe služe kao de fakto agenti za svoje matične države, navodi je "Pais". Oni prenose "informacije o situaciji na frontu, ocenjuju efikasnost isporučenog oružja i moguće probleme u njegovoj upotrebi, i otkrivaju moguće slučajeve korupcije u vezi sa pruženom pomoći", navodi španski list.

Zapadni zvaničnici su prećutno priznali prisustvo sadašnjih i bivših trupa NATO-a, navodi "Pais", opisavši nedavne sugestije francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi zapadne zemlje mogle da pošalju vojnike u Ukrajinu kao "kršenje tabua", u smislu predlaganja aktivnih borbenih uloga za zapadno vojno osoblje.

Dok je nekolicina zapadnih lidera podržala Makronov stav da se razmeštanje NATO vojnika u Ukrajini ne može isključiti, brojni zvaničnici, uključujući generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, odbacili su tu ideju.

Moskva je u mnogo navrata sukob opisala kao posrednički rat koji SAD vode protiv Rusije, a u kojem Ukrajinci služe kao "topovsko meso" za zapadne interese. Rusija strance koji se bore za Kijev smatra plaćenicima koji rade po nalogu zapadnih vlada.

"Tamo (u sukobu u Ukrajini) čujemo kako se govori i francuski i engleski. Nema ničeg dobrog u tome, pre svega za njih, jer tamo umiru i u velikom broju", rekao je predsednik Vladimir Putin prošle nedelje, komentarišući Makronove primedbe o potencijalnom razmeštanju zapadnih trupa.

Visoki ruski zvaničnici su predložili da složenijim sistemima naoružanja koji se isporučuju Kijevu vrlo verovatno upravlja NATO osoblje, pošto nije bilo dovoljno vremena da se Ukrajinci obuče kako da rukuju njima.

Prošlog meseca, nemački kancelar Olaf Šolc otkrio je umešanost britanskih i francuskih snaga u pripremanje ukrajinskih raketnih udara, dok je objašnjavao zašto Berlin ne bi isporučio Kijevu rakete "taurus".

image
VV inauguration
banner