Svet

Volimo mi vas, ali na daljinu: Francuska ne prima ukrajinske izbeglice

Kada je reč o prijemu izbeglica iz Ukrajine, Francuska znatno zaostaje za ostatkom Evropske unije
Volimo mi vas, ali na daljinu: Francuska ne prima ukrajinske izbegliceGetty © NurPhoto / Contributor

Procenjuje se da je 4,3 miliona ukrajinskih izbeglica pobeglo iz zemlje sa početkom Specijalne vojne operacije.

Uz pomoć statusa "privremene zaštite" EU, koji stotinama hiljada ljudi daje pravo da rade, žive i studiraju unutar granica bloka, Ukrajinci su se preselili u zemlje širom Evrope; od Poljske i Finske do Španije i Irske.

Ali u januaru, Francuska je prijavila samo 64.720 izbeglica iz Ukrajine pod privremenom zaštitom. Nasuprot tome, Nemačka je primila više od 1,2 miliona izbeglica, dok je Poljska primila skoro milion, prema podacima "Eurostata".

"Politiko" primećuje da je Francuska ugostila daleko manje Ukrajinaca od Irske, Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske i baltičkih zemalja. Manje od jednog na 1.000 građana.

Jedan od razloga je, navodi portal, godište izbeglica. Maloletnici obično ne ulaze u statistiku, a od 65.000 Ukrajinaca koji su pobegli u Francusku, registrovano je svega 25 osoba mlađih od 18.

Drugi razlog je jezik. Ukrajinci radije biraju slovensko govorno područje. Tu je i pitanje geografije - odnosno blizine, finansijske podrške izbeglicama koja je "značajno niža" u Francuskoj nego u, na primer, Nemačkoj, kao i birokratije koja je, kao i svuda, glomazna i spora.

I nije Francuska jedina EU zemlja u koju ukrajinske izbeglice izbegavaju da odu. Tu su i Češka, Švedska, Estonija.

Ukrajincima ne cvetaju ruže ni u zemljama koje su ih primile. Veliki broj njih ne radi, ne zna jezik, nema pristup lekaru i obrazovanju.

Oko dve trećine ukrajinske dece koje žive u Poljskoj, Rumuniji i Moldaviji ne ide u školu, pokazuju podaci organizacije "Sejv d čildren".

Uz to, "privremena zaštita" EU ističe u martu 2025.

"Prošle su već dve godine, i sada je produžena za samo godinu dana. Situacija je komplikovana i EU bi možda već sad mogla da se pozabavi tim pitanjem", rekla je portalu Natalija Homenko koja je iz Kijeva prvo otišla kod sestre u Beograd, a odatle u Francusku gde su joj prijatelji našli smeštaj i posao.

image