Svet

Kina, Saudijska Arabija i Indonezija brane rusku imovinu od EU: Suprotstavite se pritiscima

Predstavnici tih zemalja pozivaju Evropsku uniju da se odupre pritiscima Sjedinjenih Država i Britanije, koje aktivno pokušavaju da zaplene više od 200 milijardi evra ruske državne imovine
Kina, Saudijska Arabija i Indonezija brane rusku imovinu od EU:  Suprotstavite se pritiscima© Leon Neal/Getty Images

Predstavnici Kine, Saudijske Arabije i Indonezije pozivaju EU da ne podrži ideju o konfiskaciji zamrznute ruske imovine, prenosi list "Politiko", pozivajući se na zvaničnike, dodajući da su u svakom slučaju ti planovi "odloženi".

"Predstavnici Kine, Saudijske Arabije i Indonezije pozivaju EU da nastavi da se odupire pritisku SAD i Velike Britanije da konfiskuju više od 200 milijardi evra ruske državne imovine", navodi se u publikaciji, pozivajući se na zvaničnike.

Dodaje se da te zemlje strahuju da će konfiskacija biti presedan.

Prema pisanju lista, oni takođe mogu delovati "u ime" Moskve, posebno zato što ne žele da EU pomogne Ukrajini na bojnom polju.

Međutim, napominje se, da je svaki plan za konfiskaciju ruske imovine u Evropi i njeno korišćenje za pomoć Kijevu "odložen".

Nakon početka Specijalne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog sistema "Euroklir" – jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

EU razmatra načine da se zamrznuta sredstva Ruske Federacije koriste za finansiranje obnove Ukrajine.

Evropska centralna banka upozorila je da bi to dugoročno moglo predstavljati reputacioni rizik za evropsku valutu i ​​pozvala da se "gleda dalje od tog izolovanog sukoba" i traže druge načine za finansiranje Kijeva.

Kremlj je ocenio da bi donošenje takvih odluka "bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi "krađom", uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu rusku imovinu.

image