Svet

Argentina želi da postane globalni partner NATO-a

Zahtev je usledio posle posete ministra odbrane Danskoj, gde je potpisao ugovor o kupovini 24 borbena aviona F-16 od te zemlje
Argentina želi da postane globalni partner NATO-a© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Argentina je zatražila da se pridruži Severoatlantskoj alijansi kao globalni partner, izjavio je ministar odbrane te južnoameričke zemlje Luis Petri a nakon sastanka u sedištu NATO-a sa zamenikom generalnog sekretara pakta Mirčeom Džoanom, kome je uručio argentinski zahtev.

"Nastavićemo da radimo na obnavljanju veza koje nam omogućavaju da modernizujemo i obučimo naše snage prema standardima NATO-a", napisao je Petri na Iksu.

Zahtev je usledio posle posete argentinskog ministra odbrane Danskoj, gde je potpisao ugovor  o kupovini 24 borbena aviona F-16 od te zemlje, što je dogovor koji podržava Vašington.

Prema navodima NATO-a, globalni partneri sarađuju sa članicama Alijanse, na primer kroz razmenu obaveštajnih podataka i učešće u vojnim operacijama.

U Latinskoj Americi, do sada, Kolumbija je jedina zemlja koja je globalni partner organizacije a širom sveta to su Australija, Irak, Japan, Južna Koreja, Mongolija, Novi Zeland i Pakistan.

image
VV inauguration
banner