Svet

Nemci u strahu od Kine: Ne budite naivni, Peking hoće da postane najveća svetska sila

Nemačka se smatra posebno ugroženom zbog svog jakog industrijskog sektora i dobrih poslovnih odnosa sa Kinom, njenim glavnim trgovinskim partnerom, navodi se
Nemci u strahu od Kine: Ne budite naivni, Peking hoće da postane najveća svetska sila© VCG/VCG via Getty Images

Zbog navodno sve učestalijih hapšenja kineskih špijuna u Nemačkoj, Federalna kancelarija za zaštitu ustava upozorila je kompanije da bi trebalo da se čuvaju industrijske špijunaže od strane Pekinga, upozoravajući ih da ne budu naivni i da se previše oslanjaju na Kinu.

Upozorenje zamenika šefa ove kancelarije Sinana Selena usledilo je nekoliko dana nakon što su tri nemačka državljana uhapšena pod sumnjom da su predali tehnologiju sa vojnim aplikacijama. U pitanju je slučaj koji je ukazao na rastuću zabrinutost širom Zapadne Evrope zbog, navodnog, kineskog špijuniranja, navodi Rojters.

Nemačka je, kako navode, posebno ugrožena zbog jakog industrijskog sektora i dobrih poslovnih odnosa sa Kinom, njenim glavnim trgovinskim partnerom.

Vlada je pozvala kompanije da obrate pažnju na saradnju sa Kinom, ali kritičari kažu da se mnogi i dalje fokusiraju na "kratkoročni profit u odnosu na dugoročnu strategiju".

Kada su u pitanju partnerstva i zaštita Nemačke kao poslovne lokacije, Selan je pozvao da se sa "veoma naivnog i optimističnog stava prema drugim ekonomskim partnerima pređe na realniji i otporniji stav".

"Imamo brojne primere gde je možda previše optimističan i pozitivan stav prema kineskoj trgovini doveo do toga da su naše kompanije praktično raspuštene", rekao je on na događaju o uticaju Kine na bezbednost nemačkih kompanija.

On je naglasio da to što kineske firme insistiraju da su potpuno privatne, ne znači da nisu podložne i podržane interesima kineske države.

Krajnji cilj Kine je, strahuje Selan, da postane najveća ekonomska, tehnološka i politička svetska sila do 2049. godine.

"Nemački privrednici ne komuniciraju samo sa svojim kineskim kolegama, sa svojim trgovinskim partnerima. U pozadini imate celu kinesku državu koja sledi svoje interese i u tom cilju koristi sve potrebne i raspoložive resurse, legalne ili ilegalne", podvukao je Selen.

Kancelar Olaf Šolc, inače, posetio je Kinu pre samo deset dana sa poslovnom delegacijom.

image
VV inauguration
banner