Svet

Jedini golub mira u Evropskom parlamentu izazvao kritike (VIDEO)

Želeo bih da oslobodim ovu golubicu kao simbol mira, kao simbol da Evropi treba mir. Hajde da dozvolimo ovoj golubici da nas ujedini, poručio je slovački evroposlanik Miroslav Radačovski
Jedini golub mira u Evropskom parlamentu izazvao kritike (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Slovački evroposlanik Miroslav Radačovski privukao je pažnju javnosti nakon što je u Evropskom parlamentu iz torbe izvadio belu golubicu i pustio je da poleti, pozivajući na mir u Evropi i svetu.

Radačovski, koji dolazi iz redova desno orijentisane partije Slovačke patriote, šokirao je svoje kolege u sali Parlamenta u Strazburu kada je tokom obraćanja izvadio pticu iz torbe sakrivene ispod sakoa.

On je rekao da "celom svetu, Rusima i Ukrajincima", želi mir. "Želeo bih da oslobodim ovu golubicu kao simbol mira, kao simbol da Evropi treba mir. Hajde da dozvolimo ovoj golubici da nas ujedini", dodao je on.

Pojedini evroposlanici nisu bili oduševljeni njegovim performansom. Karolin Ruz, francuska evroposlanica iz redova Zelenih, ukazala je da unošenje životinja u salu predstavlja kršenje pravila, navodi "Gardijan".

"Iskoristio je životinju, skrivenu u torbi kao običan predmet, kako bi poslao poruku mira. Šta ćete učiniti da vratite ovu životinju, gospodine? Gde je dobrobit životinja u gestu ovog govornika? Smatram da je ovo apsolutno neprihvatljivo", rekla je ona.

Dok je ptica letela po sali, jedan od prisutnih evroposlanika pitao je Radačovskog "da li će je sada i uhvatiti".

Potpredsednik Parlamenta Jan-Kristof Otjen je rekao da će incident biti prijavljen predsedniku veća, dodajući: "Nadamo se da će životinja biti dobro".

image
VV inauguration
banner