Magazin

Ovi signali na samom početku otkrivaju da veza ide u pravom smeru, smatraju stručnjaci

Sa toplijim vremom, kreću češća druženja i upoznavanja, te nije iznenađujuće što baš u proleće ljubav lebdi u vazduhu. Ali, kako da znamo već na početku veze da smo na pravom putu zdravog odnosa? Stručnjaci ističu da ako na samom startu uviđamo iskrenu komunikaciju, dobre manire i slična ubeđenja imamo solidan potencijal za dalju nadogradnju veze.
Ovi signali na samom početku otkrivaju da veza ide u pravom smeru, smatraju stručnjaci© Vera Arsic/pexels

Odnosi mogu da budu komplikovani, naročito kada su novi i kada smo tek u preliminarnoj fazi upoznavanja. Važno je imati u vidu da li kod partnera postoji ljubomora, stalna kritika, imamo li neusklađene ciljeve, jer su ove "crvene zastave" da nešto ne valja:

"Nijedan potencijalni partner neće biti savršen. Međutim, ako neko pokazuje mnogo 'crvenih zastavica' neće to biti najbolji spoj", naglašava Marija Salivan, stručnjak za sastanke.

Ipak, postoje i "zelene zastavice" koje daju jasne signale da treba da idemo napred u vezi, a evo i koje su.

Uživate kad ste zajedno

"Možda je najveći signal na koju treba paziti kako se osećate kada ste zajedno. Ako se osećate udobno i uživate dok provodite vreme zajedno, verovatno je veza vredna nastavljanja", kaže Salivan.

Ovo izgleda očigledno, ali se lako mogu prevideti stvari o osobi u želji da se pronađe partner. Treba razmislite ne samo o značajnim, uzbudljivim trenucima, već i o tome kakav je osećaj raditi svakodnevne stvari kao što je kupovina namirnica zajedno. Ovo će postati značajni deo zajedničkog života ako ostanemo dugo.

Odgovara na pozive, poruke

Stručnjaci kažu da mnogo toga govori o partneru i odnosu ako se trudi da dopre do nas, pravi planove, odgovara na poruke, pozive. Naravno, i ako mi to radimo.

Iskrena komunikacija

Veza ne može da opstane bez otvorene, iskrene komunikacije: "Indikatori efikasne komunikacije podrazumevaju da ste iskreni u vezi i sa očekivanjima, da delite svoja prava osećanja kada se suočite sa konfliktom i da se osećate prijatno da izrazite svoje misli o bilo kojoj situaciji", pojašnjava Salivan.

Jasno izražena osećanja

"Igranje igrica" u vezi ne nosi dobro. Dobar znak u odnosu podrazumeva da dosledno izražavamo ono što nam je na srcu, čineći da se osećate samouvereno u vezi sa njima i statusom veze:

"Da li jasno jedno drugom pokazujete kako se osećate? Da li se osećate sigurno? Ovo su suštinska pitanja koja treba postaviti", naglašava terapeut Šošana Polanski.

Dobri maniri

"Da li vam daju prostor da govorite i slušate? Kako se ponašaju prema onima oko vas, kao što je konobare? Obratite pažnju na ovo", predlaže Salivan, a piše Tudej.

Delite slična uverenja i životne stavove

"Da li vam je neophodno da je osoba sa kojom ste takođe vegetarijanac ili pripada istoj religiji? Možda je način na koji žele da uključe porodicu u vašu vezu bitan? Bez obzira o kojoj oblasti života se radi, saznanje da delite slična uverenja i to je velika 'zelena zastava'. Imati slične poglede na život posebno je važno kada je u pitanju pronalaženje nekoga sa kim ćemo provesti dugo vremena", kaže terapeut Leni Leonard.

Zajednički ciljevi

Ideja da ljubav pobeđuje sve, je lepa, ali je retko istinita - posebno bez mnogo kompromisa. Prvih nekoliko sastanaka ne moraju nužno biti ispunjeni pitanjima "da li želi decu" ili "gde se nadate da ćete se skrasiti". Ipak, posle par sastanaka i viđanja, treba uvideti da li smo na "istim talasnim dužinama" što se tiče planova.

image
VV inauguration
banner