Rusija

Rusko tužilaštvo traži zatvorske kazne za falsifikatore dokumenata ubica Dugine

Tužilac zatražio skoro četiri godine zatvora za ljude koji su falsifikovali dokumenta ubica Darje Dugine
Rusko tužilaštvo traži zatvorske kazne za falsifikatore dokumenata ubica DugineGetty © Anthony Kwan / Stringer

Ruska javna tužiteljka zatražila je od suda da dvojicu optuženih za falsifikovanjlj dokumenta, kojima su se služile ubice novinarke Darje Dugine osudi na po tri godine i 11 meseci zatvora, javljaju "RIA Novosti".

"Tražim od suda da proglasi Aleksandra Jurjeviča Sučkova i Andreja Petroviča Kuznjecova krivim za izvršenje krivičnog dela falsifikovanja isprava u cilju prikrivanja drugog krivičnog dela. Da izrekne kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 11 meseci", rekla je tužiteljka Natalija Bezgin na sudu, gde je danas počela rasprava.

Obojica optuženih su ranije delimično priznali krivicu, rekavši da nisu znali da će dokumenta koja su krivotvorili biti korišćena za ilegalni prelazak granice, prenele su "RIA Novosti".

Oni i njihovi advokati su se obratili sudu sa zahtevom da se odabere kazna koja ne predviđa pravi zatvor. Odbrana je zatražila od suda da prilikom donošenja presude uzme u obzir aktivnu pomoć istrazi, kao i pozitivne karakteristike optuženih.

Tužilaštvo je saopštilo da su Andrej Kuznjecov i Aleksandar Sučkov 2017-2022. godine bili angažovani na proizvodnji i prodaji falsifikovanih dokumenata. U avgustu 2022, u gradu Aramil u Sverdlovskoj oblasti, Sučkov i njegovi saradnici su napravili potvrdu o registraciji automobila u Ukrajini. 

Taj automobil je, kako je saopštio FSB, korišćen za praćenje Dugine.

Kuznjecov je trenutno u istražnom zatvoru, Sučkov je u kućnom pritvoru.

Dugina je ubijena 20. avgusta 2022. godine u eksploziji automobila na Možajskom autoputu u Moskovskoj oblasti. FSB je saopštio da iza ubistva stoje ukrajinske specijalne službe, a da je počinilac ukrajinska državljanka Natalija Vovk.

image