Sport

Hronika propasti Ajaksa: Od snova u Ligi šampiona do sramne fotografije i zone ispadanja

Francuski filozof Blez Paskal je rekao da "svi problemi čovečanstva potiču od čovekove nesposobnosti da mirno sedi sam u sobi". Ove reči iz 17. veka precizno opisuju krah fudbalskog velikana Ajaksa, koji je, koliko god to banalno zvučalo, počeo nekih 400 godina kasnije jer neko nije mogao da zadrži pantalone na sebi
Hronika propasti Ajaksa: Od snova u Ligi šampiona do sramne fotografije i zone ispadanjaGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff / Tanjug / AP Photo / Peter Dejong

Ajaks je u nedelju doživeo novo poniženje. Uprkos vođstvu 20 minuta pre kraja utakmice, ekipa iz Amsterdama izgubila je 4:3 na gostovanju u Utrehtu i četvrtim porazom zaredom ostala na pretposlednjem mestu holandske Eredivizije. 

Ali priča o raspadu Ajaksa počinje nekih 20 meseci ranije, početkom 2022. godine.

Fudbal je čudna igra. Jedne večeri vas sekunde dele od finala Lige šampiona, a onda sve počne da propada s jednom fotografijom privatnih delova tela člana uprave kluba.

Ajaks je 8. maja 2019. godine imao san u svojim rukama. Pola Evrope ih je već videlo u finalu Lige šampiona, ali je Lukas Mura tamo ipak poslao Totenhem. Uprkos razarajuće bolnom porazu, holandski velikan je te sezone premašio sva očekivanja i to više puta.

Za ekipu koja dolazi iz lige u kojoj nema šeika sa Bliskog istoka, niti sličnih prebogatih investitora, iz lige u kojoj novac dobijen od TV prava može da se meri sa engleskim klubovima, ali onim iz Čempionšipa, sezona 2018/19 bila je za pamćenje među svim ljubiteljima fudbala.

"Kopljanici" su bili moralni pobednici. Tim Erika ten Haga je prvo preživeo tri kvalifikacione runde, a onda u grupnoj fazi u dva spektakularna meča uspeo da odoli Bajernu iz Minhena. Zgromio je Real Madrid 4:1 nasred "Santijago Bernabeua" u najlepšem plesu Dušana Tadića, dok je Juventus "tukao" u Torinu.

Fudbal koji su igrali bio je spoj naučno precizne kombinatorike na terenu i gotovo perfektnih tehničkih sposobnosti. Nju su donosili talenti poput Frenkija de Jonga, Donija van de Beka, Matijsa de Lihta i Hakima Ziješa, a Ten Hagovi "treneri na terenu" bili su Tadić i Dejli Blind.

Mešavinu svih tih kvaliteta doneo je Ajaksov direktor fudbala Mark Overmars. Iako je košmarna nadoknada vremena protiv Totenhema bila surova, ljudi u Holandiji su verovali da je ovo samo početak nove ere.

Ali onda se dogodio kobni dan kad je Overmars, nekadašnji igrač Ajaksa, Arsenala i Barselone, rešio da skine pantalone u toaletu Ajaksovih prostorija, napravi fotografiju i pošalje je koleginici zaposlenoj u klubu.

Kao da to već nije bilo dovoljno loše – ispostavilo se da to nije bio jedini put kada je Overmars slao neprimerene poruke koleginicama. Ovaj skandal je doveo do njegovog odlaska iz kluba početkom februara 2022. godine.

Holanđani tvrde da je Overmarsovo ponašanje bilo najbolje čuvana tajna u klubu, uprkos činjenici što u Ajaksu obično svakakve informacije lako "procure". Verovatno i to nešto govori.

U Ajaksu su počeli da veruju da su oni Holandiji ono što je Bajern Nemačkoj. U maju prošle godine po četvrti put zaredom su postali šampioni. Iako je onaj poraz od Totenhema i dalje pekao, u Ligi šampiona su nastavili da ostvaruju uspešne evropske noći – pobeđivali su Čelsi, Borusiju Dortmund, Valensiju i Sporting. Činilo se da su PSV i naročito Fejenord godinama iza njih.

Ali fudbal jeste čudna igra. Preko noći se sve okrenulo – Ajaksu je nedostajala Overmarsova sposobnost da iznedri fantastična pojačanja. Ne samo da je otkrivao igrače širom Evrope, već je u Južnoj i Centralnoj Americi pronalazio dragulje: Davida Neresa, Davinsona Sančeza, Nikolasa Taljafika, Lisandra Martineza, Edsona Alvareza, Entonija...

Overmars je u Ajaks stigao 2012. godine kada je bio deo "renoviranja" kluba, predvođenog od nikog drugog do Johana Krojfa. Tokom prvih pet godina, uprava mu nije dozvoljavala da igračima daje plate veće od 1.000.000 evra po sezoni, baš zbog onih finansijskih limitiranosti.

No, krajem 2017. godine, Overmars je dobio priliku da zajedno sa Edvinom van der Sarom predvodi Ajaks i jedan od najboljih poteza koje je napravio bilo je dovođenje Ten Haga na mesto trenera. Sa njim je već sarađivao u Go Ahed Iglsima sa dosta uspeha.

Još važniji trenutak za Ajaksov rapidni uspon predstavljalo je "probijanje plafona" za plate igrača, što je omogućilo dolaske Tadića i Blinda iz Premijer lige. Ali onda je stigao skandal i Overmarsova nemogućnost da zadrži pantalone na sebi.

Ajaks je postao šampion i te sezone, ali klub je zamenio Overmarsa sa nekoliko neiskusnih ljudi, a čak je i Van der Sar morao da pripomogne u radu na transferima. Klub je ostvario rekordni profit od prodaje (200.000.000 evra), ali i kupovine igrača (100.000.000 evra). Ipak, usledila je katastrofalna sezona.

U Ligi šampiona su doživeli bruku 6:1 protiv Napolija, trener Alfred Šrojder je brzo dobio otkaz, a u javnosti je kritike predvodio bivši igrač Vesli Snajder, najčešće uperene protiv kapitena Dušana Tadića. Ekipa je okončala sezonu na trećem mestu, što je značilo odsustvo iz Lige šampiona i neophodno rezanje troškova.

Umesto istrošenog Van der Sara, u klub je stigao novi direktor fudbala Sven Mislintat. Svojevremeno smatran za "transfer čudotvorca", ubrzo se ispostavilo da je Šveđanin daleko bliže transfer šarlatanu.

Iz kluba su otišli brojni talenti poput Mohameda Kudusa, Jurijena Timbera i Edsona Alvareza, a možda i najbolje predskazanje katastrofe koja je usledila bio je Tadićev prevremeni raskid ugovor. Srbin je javno rekao da Ajaks više nema tim koji može da se bori za velike rezultate kakve tom klubu priliče i otišao je u Fenerbahče.

Za to vreme, Mislintat je u Amsterdam doveo 12 uglavnom nepoznatih talenata, od kojih mnogi nisu igrali na najvišem nivou. Sa klupe je oterao među navijačima popularnog Džona Heitingu i doveo neiskusnog trenera Morisa Stajna, traživši nekoliko meseci strpljenja.

Ali izgleda da Mislintat nije baš znao šta je zapravo Ajaks. Tamo se ne bave strpljenjem – jedino pobeđivanjem. Ne samo da je usledio najgori start sezone u poslednjih 60 godina, nego se ispostavilo i da je Mislintat "muljao" oko transfera.

Ajaks je otkrio da je dolazak hrvatskog reprezentativca Borne Sose bio sporan jer ga predstavlja nemačka agencija "AKA Global", koja navodno ima udela u kompaniji za podatke "Mečmetriks", u kojoj Mislintat ima akcije.

Klub je bio započeo istragu oko tog transfera, ali je Mislintat dobio otkaz i pre nego što je ona završena – sve je kulminiralo pre četiri nedelje. Fejenord je razbio Ajaks 3:0 na "Johan Krojf areni" za manje od sat vremena, pre nego što je utakmica morala da bude prekinuta zbog ubacivanja pirotehnike od strane domaćih navijača. Iste večeri je Mislintat ostao bez posla.

Kao da to sve nije bilo dovoljno, Ajaks je novo dno dotakao kada su huligani nastavili da divljaju, neki čak i unutar prostorija stadiona, toliko da je morala da reaguje policija na konjima, a leteli su i suzavci. Amsterdam takve scene dugo nije video.

Meč protiv Fejenorda je tri dana kasnije morao da bude nastavljen i završen je 4:0 pred praznim tribinama, a "kopljanici" na bilo kakvu pobedu čekaju još od kraja avgusta i kvalifikacija za Ligu Evrope.

I kakva budućnost predstoji Ajaksu? Klub je podeljen, ekipa se nalazi u zoni ispadanja, a navijači očajnički čekaju da dođe neki novi vizionar koji će vratiti velikana na svoje mesto.

Samo da taj neko ne spusti opet pantalone i izvuče telefon.

image
VV inauguration
banner