Sport

Bilbao je ovo čekao 40 godina - trofej Kupa kralja, suze i euforiju cele Baskije

Trojica reprezentativaca Srbije bila su deo poraženog tima, a slavni Atletik je stigao do pehara koji im je decenijama izmicao iz ruku na poslednjem koraku
Bilbao je ovo čekao 40 godina - trofej Kupa kralja, suze i euforiju cele BaskijeGetty © Europa Press News / Contributor

Istorija u Sevilji - fudbaleri Atletika iz Bilbaa osvojili su Kup kralja, pošto su u noći između subote i nedelje savladali Majorku u finalu posle boljeg izvođenja penala.

Baskijski velikan je slavio penalima 4:2, nakon 1:1 u regularnom delu utakmice, čime su ne samo sprečili trojicu reprezentativaca Srbije da stignu do trofeja, već su prekinuli i 40 godina dug post bez ovog pehara.

Majorka je povela golom Danija Rodrigeza u 21. minutu, a izjednačio je Oihan Sanset u 50. minutu. Kako pobednika nije bilo ni posle 120 minuta, penali su odlučivali, a za Atletiko su svi bili precizni.

Presudili su promašaji Manua Morlanesa i Nemanje Radonjića, koji je u igru ušao u 74. minutu. Matija Nastasić je igrao samo tokom drugog produžetka, dok je Predrag Rajković presedeo meč na klupi.

Inače, ovaj istorijski uspeh za Bilbao u Kupu kralja stiže prvi put posle 1984. godine. Nekada najtrofejniji španski klub konačno je uspeo da osvoji nacionalni kup, što je dovelo do velikog slavlja u Bilbau.

Iako se finale igralo na stadionu "Kartuha" u Sevilji, Atletik je uspeo da rasproda svoj "San Mames" na kom su navijači pratili uživo prenos preko video bimova postavljenih na terenu. Kada su konačno pobedili, moglo je da počne veliko slavlje:

Ovaj 125 godina star klub tako je osvojio 24. trofej u Kupu kralja (samo je Barselona ispred sa 31 peharom), a prethodni pehar stigao je 2021. u Superkupu. Poslednji put prvaci Španije bili su takođe 1984. godine.

image
VV inauguration
banner