Srbija i Balkan

"Lokomotiva" podkast: Američki kerber – Pentagon, Holivud i mediji

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", gost podkasta bio je filozof Nikola Tanasić
"Lokomotiva" podkast: Američki kerber – Pentagon, Holivud i mediji© РТ Балкан

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori emisije Tiosav Purić i Marko Nikolić razgovarali su sa filozofom Nikolom Tanasićem o značaju Sretenja – Danu državnosti Srbije, Republici Srpskoj kao plodu državotvornosti srpskog naroda, kako se EU pretvorila u samoubilački kult, zašto je "kenselovan" Miloš Biković, kao i o tome kako je došlo do urušavanja američke "fabrike snova".

U prvom delu emisije autori su podsetili na istoriju zapadnih ultimatuma upućenih prema Srbiji, u svetlu najnovijih pritisaka iz Evropskog parlamenta i nakon posete nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Autori su se naročito osvrnuli na ulogu Nemačke tokom raspada Jugoslavije, komentarišući dokumenta koja je objavio Vilsonov digitalni centar iz Vašingtona o ulozi nekadašnjeg kancelara Nemačke Helmuta Kola u podršci Hrvatskoj i Sloveniji prilikom njihovog otcepljenja od Jugoslavije.

Takođe, obeležava se 25 godina od pregovora u Rambujeu, nakon kojih je usledila NATO agresija na SR Jugoslaviju.

Dokument u Rambujeu je, između ostalog, predviđao da NATO ima pravo da zaposedne teritoriju, vazdušni prostor, teritorijalne vode, luke i aerodrome u SR Jugoslaviji. Čak je i nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer nazvao predloženi sporazum u Rambujeu "provokacijom i izgovorom za početak bombardovanja", i da ne postoji ni jedan Srbin koji bi prihvatio takav dokument. 

U drugom delu emisije, filozof Nikola Tanasić pričao je o značaju obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije: "Sve što se tiče Sretenja je izvanredno, kao što je istorija srpskog naroda izvanredna, prvo mi imamo državni praznik koji se obeležava po crkvenom kalendaru, kao i Savindan, Božić i Vaskrs. 'Nulti praznik' našeg postojanja je Vidovdan, to je zavetna tačka srpskog naroda koja konstituiše ono šta Srbinu znači biti nezavisan. Imamo i Savindan koji je utemeljio ono što jesmo. Dakle, naša nezavisnost se manifestuje na različite načine, ali u svakom slučaju nikada nije bila nešto oktroisano", istakao je Tanasić.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 20 časova.

image
VV inauguration
banner