Srbija i Balkan

Ko će potpasti pod član 416 KZCG: U Crnoj Gori kulminira kriza oko izbora direktora policije

Ministar policije Crne Gore Danilo Šaranović, čiji predlog za v. d. direktora Uprave policije vlada noćas nije prihvatila, jutros tvrdi da je novi direktor policije "protivpravno postavljen"
Ko će potpasti pod član 416 KZCG: U Crnoj Gori kulminira kriza oko izbora direktora policije© flickr.com/ Влада Црне Горе/ Ђорђе Смиљанић

Samo koji sat pošto je na noćašnjoj, maratonskoj sednici Vlade Crne Gore, uprkos protivljenju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate) za v. d. direktora Uprave policije, na predlog premijera Milojka Spajića (PES), imenovan Aleksandar Radović, oglasio se ministar Danilo Šaranović tvrdnjom da je na toj sednici "počinjeno više krivičnih dela".

"Moja dužnost kao ministra unutrašnjih poslova je da obavestim nadležne državne organe o sumnji da su na sednici Vlade izvršena krivična dela, na način da je, prekoračenjem granica svojih ovlašćenja, Vlada izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije", stoji u jutrošnjem saopštenju Šaranovića.

"Kao ministar unutrašnjih poslova razočaran sam da nakon tri decenije progona i autokratije deo ove Vlade učini ovakav brutalan presedan. Ponosan sam što sam na sednici Vlade učinio sve da zaštitim integritet organa koji predstavljam i upozorim sve članove Vlade da ne ulaze u zonu krivične odgovornosti. Moj pravni tim će preduzeti sve neophodne radnje radi zaštite zakonitosti i ustavnosti, vladavine prava i bezbjednosti naše zemlje", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Saga, kako je to već nazvano u crnogorskim medijima, najpre o smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji je za manje od godinu dana tri puta razrešavan i dva puta vraćan na posao, a zatim i o postavljenju novog direktora, noćas je nastavljena.

Na sednici Vlade, odbijen je predlog ministra Šaranovića iz Demokratske Crne Gore da za v. d. direktora Uprave policije bude izabran Lazar Šćepanović. Zatim je Šaranović odbio predlog ministara iz Pokreta Evropa sad da da ime novog kandidata za ovu funkciju, pa je, kako jutros prenosi portal RTCG, Vlada dala saglasnost, odnosno ovlašćenje premijeru Milojku Spajiću (PES) da on predloži jednog od prijavljenih kandidata, s obzirom da ministar nije imao drugi predlog.

Međutim, Šaranović jutros tvrdi, kao i u pismu Spajiću od naćas, da je time došlo do grubog kršenja zakona.

"Vlada je na predlog predsednika Vlade, grubim gaženjem zakona, preuzimanjem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova i prekoračenjem svojih ovlašćenja izglasala da Aleksandar Radović bude protivpravno postavljen za v. d. direktora Uprave policije", stoji u saopštenju ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

Portal "Vijesti" prenosi i da je Šaranović noćas, tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, i ta opcija je bila u igri, članovima Vlade čitao član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Da sve bude još zapetljanije, i to na kvadrat, i smenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin tvrdi da je odluka Vlade o njegovoj smeni – nezakonita. I Brđanin je odmah posle smene, kao ostalom i Šaranović jutros, najavio da će se žaliti i tražiti zaštitu nadležnih državnih organa.

Brđanin je u saopštenju od pre sedam dana naveo i da je odluka vlade "nezakonita u svim svojim aspektima". On je najavio da će, ukoliko Vlada Crne Gore ne stavi van snage "nezakonitu odluku" o njegovom razrešenju, podneti tužbu Upravnom sudu "kako bi se u sporu pune jurisdikcije, sada već treći put, poništilo još jedno nezakonito rešenje Vlade Crne Gore".

Portal RTCG preneo je ovih dana i saznanje da premijer Spajić, potpredsednik Vlade Aleksa Bečić i predsednik Skupštine Andrija Mandić nisu ranije uspeli da se dogovore oko izbora v. d. direktora Uprave policije. Po saznanjima tog portala, na sastanku ni Bečić (Demokrate), ni Spajić (PES) nisu odstupili od svojih predloga.

Koji sat pre sednice Vlade koja je završena noćas u tri po ponoći, iz Pokreta Evropa sad čiji je lider premijer Spajić, saopšteno je inače, da "na osnovu informacija koje su objavili mediji, do sada prijavljeni kandidati nemaju partijsku pozadinu, bar kada je PES u pitanju".

Crnogorski portali pišu opširno i raspravama, prepirkama na noćašnjoj sednici vlade o zahtevima da se "pojedina tehnička lica na sednici disciplinuju kako ih ministri ne bi disciplinovali".

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević, stranke koja je na poslednjim izborima ostala van parlamenta, pozvao je jutros Demokrate da izađu iz, kako je rekao "privatne vlade i izazovu vanredne parlamentarne izbore i zaštite minimum digniteta, ustavnog poretka i demokratije u Crnoj Gori". Medojević je ocenio da je na delu "sprdnja od vlade i sprdnja od države" i pozvao PES i Domokrate koji čine Vlade da mandat vrate narodu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović juče je, pre sednice Vlade, iz Rumunije gde se nalazi u poseti, pozvao političare u Crnoj Gori da "nađu kompromis" po pitanju direktora Uprave policije.

Reagovanja političkih aktera noćašnjih događaja očekuju se naknadno.

image