Svet

Poljski premijer na obuci: Kako Varšava promoviše vojnu službu u zemlji?

Rusija je glavna pretnja za Poljsku, poručio je danas poljski ministar odbrane, dok premijer Moravecki deli fotografiju sa vatrenim oružjem i poručuje da slobodno društvo mora imati čime da se brani
Poljski premijer na obuci: Kako Varšava promoviše vojnu službu u zemlji?www.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Jedan od glavnih vojnih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u Evropi – Poljska – aktivno radi na promociji i modernizaciji vojske. O ovome svedoči i poslednja objava premijera Mateuša Moraveckog na Tviteru koji je objavio fotografije iz vojne streljane.

"Slobodno društvo mora biti sposobno da se brani i mora imati čime da se zaštiti", napisao je Moravecki navodeći da će Varšava nastaviti da promoviše vojnu obuku i čitavu vojnu industriju.

Ministar odbrane Mariuš Blaščak danas je podelio vest na istoj mreži da država pokušava da podstakne vojno osoblje da ostane u službi obećavajući im povećanje plate od pet odsto nakon 15 godina službe, dok će svake naredne godine svi biti nagrađeni dodatnim povećanjem plate od jedan odsto.

Poljska namerava da stvori jednu od najjačih vojska u Evropi, izjavio je Blaščak 3. januara u intervjuu za lokalne medije.

On je dodao da vojska nikada nije bila toliko jaka. Varšava od prošle godine raspolaže i "patriot" sistemima, turskim dronovima "barjaktar", dok će tokom ove godine dobiti dodatne avione, helikoptere i raketne sisteme HIMARS, dodao je.

Po svemu sudeći, to nije sve.

U intervjuu koji je objavljen danas na "i.pl" (i.pl), ministar odbrane Blaščak otkrio je da se radi i na stvaranju dodatne divizije koja će biti razmeštena na istoku zemlje. Ona bi trebalo da obezbedi njenu sigurnost usled pretnje koja, kako kaže, dolazi iz Rusije.

"Znamo ko nam i odakle preti. Mi o ovome pričamo godinama. Za Poljsku glavnu pretnju predstavljaju Rusija i njene imperijalističke tendencije. Potrebno je više trupa na istoku zemlje i zato stvaramo novu diviziju", objasnio je.

Nova divizija pokrivaće prostor između 16. i 18. divizije koje, kako navodi, "brane Poljsku sa istočne strane".

"Fokusiramo se na bezbednost i odbranu svakog metra naše zemlje. Nameravamo da se borimo za svaki deo zemlje, a naš glavni zadatak je zaustaviti potencijalnog neprijatelja", poručio je ministar koji je ponovio da glavna pretnja dolazi sa istoka.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini,  na teritoriji Poljske se obučavaju ukrajinski vojnici i sprovodi se transfer vojne opreme.

Poljske vlasti su, kako kaže Blaščak, vrlo svesne svega što čine, ali kako dodaje sve se "mora učiniti kako bi se Rusija potisnula".

Nova divizija biće peta taktička formacija Vojske Poljske i sastojaće se od četiri brigade. Biće opremljena najnovijim oružjem koje Poljska dobija iz drugih zemalja i postaće jedan od glavnih vojnih prioriteta.

Prošlog proleća, u aprilu, na snagu je stupio Zakon o odbrani otadžbine, koji vojsci omogućava da poveća broj vojnika, ali i vojnih rashoda koji se izdvajaju za tehniku i modernizaciju vojske.

Prošlog meseca, Varšava je spustila starosnu granicu za sve one koji žele da prođu vojnu obuku, koja je postala dostupna svim muškarcima koji imaju od 15 do 65 godina.

Program pod nazivom "Treniraj sa vojskom" zajedno su inicirali Ministarstvo odbrane i Vojska Poljske, a prva ovakva vojna obuka održana je tokom oktobra i novembra prošle godine.

Od 14. januara u toj zemlji počinje druga vojna obuka, a ovaj put u njoj će moći da učestvuje dvostruko više ljudi, odnosno, 8.000 lica.

Pojedini mediji su krajem decembra objavili da je za nekoliko nedelja zemlju napustilo više od 70.000 ljudi usled vesti da Varšava planira da pozove oko 250.000 muškaraca iz rezervnog sastava na vojnu službu.

image