Svet

I oni se plaše Kine: Australija zabranjuje zvaničnicima TikTok

Potez koji rizikuje da ponovo pokrene diplomatske tenzije između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera Kine
I oni se plaše Kine: Australija zabranjuje zvaničnicima TikTok© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Australija je, po uzoru na neke druge zemlje, zabranila upotrebu kineske aplikacije TikTok na svim uređajima u vlasništvu savezne vlade iz bezbednosnih razloga.

TikTok je na udaru vlasti više država saveznica Sjedinjenih Američkih Država zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kineske kompanije "Bajt Dens" mogli da završe u rukama vlasti u Pekingu, što može da naruši zapadne bezbednosne interese.

Međutim, ovaj potez rizikuje da ponovo pokrene diplomatske tenzije između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera, koje su se donekle smirile otkako je premijer Entoni Albaneze preuzeo dužnost u maju prošle godine.

TikTok je saopštio da je izuzetno razočaran odlukom Australije, ocenivši da je "vođena politikom, a ne činjenicama".

Državni tužilac Mark Drajfus rekao je da će zabrana stupiti na snagu "čim to bude izvodljivo", dodajući da će izuzeci biti odobreni samo uz odgovarajuće mere bezbednosti.

Australijski zakonodavci i dalje mogu da koriste TikTok na ličnim telefonima, ali neki, uključujući federalnog ministra vladinih službi Bila Šortena i premijera države Viktorija Danijela Endruza, odlučili su da izbrišu naloge na toj aplikaciji.

Svih pet zemalja takozvane mreže za razmenu obaveštajnih podataka "Fajv ajs" (Pet očiju), koju čine Australija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Britanija i Novi Zeland, zabranile su korišćenje aplikacije na vladinim uređajima. Francuska, Belgija i Evropska komisija najavile su slične mere.

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču je, u svedočenju pred Kongresom SAD prošlog meseca, više puta negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa Komunističkom partijom Kine.

Generalni direktor TikToka za Australiju i Novi Zeland Li Hanter rekao je da nema dokaza da ta aplikacija na bilo koji način predstavlja bezbednosni rizik za Australijance i da je ne treba posmatrati drugačije u odnosu na druge platforme.

Trgovinski pregovori idu dobro

Zabrana TikToka stupila je na snagu u danu u kom su australijski i kineski zvaničnici održali razgovore u Pekingu u pokušaju da normalizuju trgovinu, dok se Svetska trgovinska organizacija priprema da objavi zaključke australijske žalbe na carine na ječam.

"Situacija se dobro razvija, ali, naravno, biće potrebno neko vreme za preokret u trgovinskim odnosima", rekao je australijski ministar trgovine Don Farel za "Skaj njuz".

Australijska vlada je 2018. godine zabranila kineskim kompanijama "Huavej" i "ZTE" isporuku opreme za 5G mrežu u zemlji, što je naljutilo Kinu. Veze dve države su se dodatno pogoršale nakon što je Kanbera pozvala na nezavisnu istragu o poreklu virusa kovid-19. Kina je odgovorila uvođenjem carina na australijsku robu.

image