Svet

Rasno motivisan zločin na Floridi: Ubica oružjem sa kukastim krstovima pucao u Afroamerikance

Vlasti veruju da je ubica delovao sam i da je pre pucnjave napisao "nekoliko manifesta" za medije, svoje roditelje i policiju u kojima je detaljno izložio svoju mržnju prema crncima
Rasno motivisan zločin na Floridi: Ubica oružjem sa kukastim krstovima pucao u Afroamerikance© AP Photo/John Raoux)

Belac naoružan puškom i pištoljem ubio je troje Afroamerikanaca u prodavnici "Dolar dženeral" u Džeksonvilu na Floridi, a potom izvršio samoubistvo.

Lokalni organi reda zločin su opisali kao rasno motivisan.

"Ova pucnjava je bila rasno motivisana, a on je mrzeo crnce", rekao je šerif Džeksonvila T.K. Voters na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Voters je osumnjičenog opisao kao belog muškarca koji nosi pancir, ali ga nije identifikovao.

Šerif je rekao da su sve tri žrtve - dva muškarca i žena - Afroamerikanci.

Vatreno oružje je bilo obeleženo belim kukastim krstovima.

"Ovo je, iskreno, bio manijak koji je odlučio da oduzima živote. On je ciljao određenu grupu ljudi, a to su crnci, rekao je da njih želi da ubije", rekao je Voters dodajući da je u trenutku napada svaki Afroamerikanac bio u opasnosti.

Otkrio je da vlasti veruju da je ubica delovao sam i da je pre pucnjave napisao "nekoliko manifesta" za medije, svoje roditelje i policiju u kojima je detaljno izložio svoju mržnju prema crncima.

Iz FBI su saopštili da su federalni zvaničnici otvorili istragu i da će ubistva smatrati zločinom iz mržnje.

"Zločini iz mržnje su uvek, i uvek će biti glavni prioritet za FBI, jer oni ne predstavljaju samo napad na žrtvu, već za cilj imaju da zastrašivanje čitave zajednice", rekli su iz FBI.

Američki predsednik Džozef Bajden i državni tužilac Merik Garland obavešteni su o incidentu.

Guverner Floride Ron Desantis osudio je pucnjavu, a strelca je nazvao kukavicom.

"Pucnjava, zasnovana na manifestu koji su otkrili kod ološa koji je ovo uradio, bila je rasno motivisana. On je ciljao ljude na osnovu njihove rase. To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Desantis.

Masovna pucnjava postala je uobičajena u SAD, sa više od 469 slučaja u 2023. godini, prema Arhivu nasilja iz oružja.

Masovna pucnjava definiše se kao svaka u kojoj su četiri ili više ljudi ranjena ili ubijena, ne uključujući počinitelja.

Subotnji incident u Džeksonvilu podseća na prošlogodišnju pucnjavu u Bafalu, gde je beli rasist ubio 10 crnaca, a dogodio se na mestu gde je pet godina ranije drugi revolveraš otvorio vatru u toku turnira u video igricama u tom gradu, ubivši dve osobe pre nego što je pucao u sebe.

image
VV inauguration
banner