Svet

Američka ambasada u Vatikanu obeležila Dan sećanja na transrodne osobe

Diplomatsko predstavništvo SAD pri Svetoj stolici objavu na Tviteru posvetilo je članovima transrodne zajednice "ubijenim iz mržnje". Provokacija?
Američka ambasada u Vatikanu obeležila Dan sećanja na transrodne osobewww.globallookpress.com © Chepa Beltran/Keystone Press Agency

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pri Vatikanu odala je, povodom "Dana sećanja na transrodne osobe", počast "onima iz transrodne zajednice koji su ubijeni zbog mržnje".

Objava ovog diplomatskog predstavništva na Tviteru mogla  bi se gledati i kao neka vrsta pritiska na Svetu stolicu, jer iako papa Francisko jeste napravio "korak napred" kada se letos susreo sa nekoliko transrodnih osoba, stav katoličke crkve da su homoseksualni odnosi "suštinski poremećeni" ostao je neolabavljen.

Članovi LGBT zajednice papi ne zaboravljaju Pismo o braku i porodici iz 2016. godine u kome je naveo da "kada imaju poteškoća sa rodnim identitetom, mladima treba pomoći da prihvate sopstveno telo kakvo je stvoreno".

On je tada insistirao da rodna ideologija "negira razliku i reciprocitet u prirodi muškarca i žene i predviđa društvo bez seksualnih razlika, čime se eliminiše antropološka osnova porodice".

Mlade ljude, kako je istakao, treba poučavati "poštovanju i uvažavanju" seksualnih razlika, kao "načinu prevazilaženja zaokupljenosti sobom".

"Cenjenje našeg tela kao muškog ili ženskog, neophodno je za našu sopstvenu samosvest u susretu sa drugima koji su drugačiji od nas samih", poručio je tada papa.

Ove njegove izjave Marijana Dadi-Burk, izvršni direktor LGBT katoličke organizacije "Digniti SAD" ocenila je kao pokazatelje da papinog "opasnog neznanja o rodnim identitetima".

Dan sećanja na transrodne osobe ustanovljen je 1999. godine u znak sećanja na Ritu Hester, crnu transrodnu osobu ubijenu godinu dana ranije u Masačusetsu.

image