Svet

Britancima opet Rusija kriva: Šire dezinformacije o Kejt kako bi nas destabilizovali

Spekulacije o verodostojnosti snimka na kom Kejt Midlton saopštava da boluje od raka podstakle su britanske političare da se obruše na dežurne krivce - Rusiju, Kinu i Iran
Britancima opet Rusija kriva: Šire dezinformacije o Kejt kako bi nas destabilizovaliGetty © WPA Pool / Pool

Kina, Rusija i Iran šire teorije zavere i dezinformacije o princezi od Velsa kako bi destabilizovali Britaniju, tvrde britanski političari i mediji.

Princeza Kejt saopštila je u petak da boluje od raka, a mnogi za snimak njene izjave misle da je plod veštačke inteligencije, odnosno da je lažan.

To je odmah podstaklo visoke zvaničnike da posumnjaju u "maligni uticaj" Kine, Rusije i Irana, što nikako ne zalazi u "teoriju zavere".

Izvor iz vlade rekao je za "Telegraf" da je način rada "neprijateljskih zemalja da destabilizuju - bilo podrivanjem legitimnosti naših izbora ili drugih institucija".

Novo optuživanje Rusije (Kine i Irana) koja, izgleda, nema pametnija posla nego da se bavi zdravstvenim stanjem kraljevske porodice, usledilo je nakon što je Dauning strit saopštio da će zvanično optužiti Kinu za sajber napad na lokalnu izbornu komisiju 2021.

Zamenik premijera Oliver Dauden obratiće se parlamentu i "objasniti" da Peking stoji iza hakerskog napada koji mu je omogućio pristup ličnim podacima 40 miliona britanskih birača.

Dauden će takođe, piše "Dejli mejl" upozoriti poslanike da su kineski hakeri targetirali i desetine britanskih političara.

image