Svet

Ukrajincima sad i "milka" "sponzor rata": Indirektno finansiraju Rusiju plaćanjem poreza

Prema rečima ukrajinskih aktivista, kompanija za proizvodnju čokolade "Mondelez" indirektno finansira RF plaćanjem poreza
Ukrajincima sad i "milka" "sponzor rata": Indirektno finansiraju Rusiju plaćanjem porezawww.globallookpress.com © IMAGO/Manfred Segerer

Grupa ukrajinskih aktivista u Nemačkoj je poručila trgovcima u toj zemlji da prestanu da prodaju čokoladu "milka", tvrdeći da njen proizvođač nastavlja da posluje u Rusiji.

"Bojkotujte 'milka' proizvode!", pozvala je nevladina organizacija "Vitčh" na Iksu, obraćajući se trgovcima.

Prema rečima aktivista, kompanija za proizvodnju čokolade "Mondelez", "indirektno finansira" Rusiju plaćanjem poreza.

"Moral treba da ima mesta u poslu!", dodali su.

Izjave nevladine organizacije usledile su kao odgovor na reči generalnog direktora "Mondeleza" Dirka Van de Puta, koji je u intervjuu u februaru izjavio da investitore "moralno nije briga", ako kompanije nastave da posluju u Rusiji, navodi se u izveštaju nemačkog portala "RND".

Podsetimo, Kijev je pokušao da natera određene strane kompanije da prekinu veze sa Moskvom spiskom "međunarodnih sponzora rata".

Međutim, ukrajinska vlada je poništila registraciju prošle nedelje, rekavši da je to izazvalo "negativan uticaj" na donošenje "važnih odluka" usmerenih na suprotstavljanje Rusiji.

image