Svet

Američki general ide u Izrael: Nudi pomoć u vezi sa mogućim napadom Irana

Očekuje se da će visoki američki vojni komandant zadužen za Bliski istok sastati sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i visokim zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga
Američki general ide u Izrael: Nudi pomoć u vezi sa mogućim napadom Irana© Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

Komandant Centralne komande vojske Sjedinjenih Američkih Država, general Majkl Erik Kurila, doputovaće u danas u Izrael da koordiniše razgovore o pripremama za mogući napad Irana, izjavila su dva izraelska zvaničnika za "Aksios". 

Očekuje se da će visoki američki vojni komandant zadužen za Bliski istok sastati sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i visokim zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga.

Pošto su iranski zvaničnici javno zapretili da će uzvratiti Izraelu za napad na konzulat u Damasku pošle nedelje u kojem je ubijen visoki iranski general, danas je "Blumberg" objavio da je napada neizbežan, i da će se dogoditi u narednim danima.

Izraelski zvaničnici kažu da se pripremaju za mogući direktan napad bez presedana iz Irana, koji će koristiti balističke rakete, dronove i krstareće rakete za napad na izraelske ciljeve.

U takvom scenariju, Izrael će uzvratiti direktnim napadom na Iran, rekli su zvaničnici. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac saopštio je da će Izrael napasti Iran, ako ta zemlja pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da je politika Ministarstva odbrane "da se ne razgovara o putovanju oficira radi operativne bezbednosti".

Molili da upozore Iran

"Aksios" dalje navodi da su američki i izraelski zvaničnici razgovarali danima kako bi se pripremili za iranski napad.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je razgovarao u ponedeljak sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom, a dan kasnije izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer razgovorao je sa amerilčkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Blinken je u sredu razgovarao sa Galantom i ponovio podršku Sjedinjenih Država bezbednosti Izraela i jasno stavio do znanja da će Amerika biti uz Izrael protiv bilo kakvih pretnji Irana i njegovih saveznika", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je da je Izrael pitao SAD da li može da pomogne u suzbijanju iranskog napada slanjem privatnih i javnih poruka upozorenja Irancima i projektovanjem svoje sile u regionu.

Izrael i SAD su takođe koordinisali poslednjih dana o zajedničkoj vazdušnoj i protivraketnoj odbrani u regionu uoči mogućeg iranskog napada, rekao je izraelski zvaničnik.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej, rekao je juče da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv.

"Zli režim je napravio grešku, mora biti kažnjen i biće kažnjen", rekao je Hamnei u obraćanju povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama.

image
VV inauguration
banner