Svet

Palestinske zarobljenike muče u izraelskim zatvorima, Izrael to negira

Međunarodni komitet Crvenog krsta nije bio u mogućnosti da poseti nijednog palestinskog zatvorenika u izraelskim zatvorima od oktobra, ali je svestan medijskih izveštaja o visokoj stopi hapšenja, kao i spominjanja zlostavljanja zatvorenika
Palestinske zarobljenike muče u izraelskim zatvorima, Izrael to negira© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Izrael je u ponedeljak oslobodio 150 Palestinaca zatočenih tokom vojnih operacija u Gazi, a mnogi su tvrdili da su bili zlostavljani tokom zatočeništva, rekli su palestinski zvaničnici, a prenosi Rojters.

Zatočenici, uključujući dva člana Palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS) koji su bili u pritvoru 50 dana, pušteni su preko prelaza Kerem Šalom u južnoj Gazi koji kontroliše Izrael, saopštili su zvaničnici.

Nekoliko ih je primljeno u bolnicu jer su se žalili na zlostavljanje i maltretiranje u izraelskim zatvorima. Izraelska vojska je demantovala optužbe.

Mnogi od oslobođenih rekli su da su ispitivani da li imaju veze sa Hamasom.

"Otišao sam u zatvor sa dve noge, a vratio sam se sa jednom", rekao je telefonom iz bolnice Sufijan Abu Salah i dodao da nije imao istoriju hroničnih bolesti.

On je istakao da mu je noga otekla, ali da su Izraelci, kako tvrdi, odbili da ga odvedu u bolnicu, da bi se nedelju dana kasnije upale proširile i postale gangrena.

"Odveli su me u bolnicu gde sam operisan", rekao je Abu Salah i dodao da su ga pretukli njegovi izraelski otmičari.

Stanovnik grada Abasana istočno od Kan Junisa, Abu Salah (42), rekao je za Rojters da su ga izraelske snage uhapsile krajem februara iz škole u koju su se njegova porodica i on sklonili.

Otac četvoro dece, koji je rekao da nije imao istoriju bolesti pre hapšenja, rekao je da nema pojma gde je držan, ali da je "izgledalo kao vojni logor, a ne zatvor".

Prema udruženju palestinskih zatvorenika, najmanje 9.100 Palestinaca iz Gaze i sa Zapadne obale je zatočeno u Izraelu. Ta brojka ne uključuje one koji su uhapšeni u Gazi od početka rata 7. oktobra, pošto Izrael nije otkrio brojeve u vezi sa njegovom ofanzivom.

Izraelska vojska je u izjavi za Rojters rekla da postupa u skladu sa izraelskim i međunarodnim pravom i da oni koje uhapse imaju pristup hrani, vodi, lekovima i odgovarajućoj odeći.

"IDF deluje da povrati bezbednost građanima Izraela, da vrati kući taoce i da postigne ciljeve rata delujući po međunarodnom pravu", navodi se u odgovorima vojske koja dodaje da se konkretne žalbe na neprimereno ponašanje prosleđuju nadležnim organima radi revizije.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava rekle su da su svesne tvrdnji o maltretiranju u izraelskim zatvorima. Oni navode da Izrael odbija da otkrije informacije o zatočenicima u Gazi, uključujući i koliko ljudi drži i gde.

U decembru je Kancelarija UN za ljudska prava saopštila da je primila brojne pritužbe zbog masovnih pritvora, zlostavljanja i nasilnih nestanaka Palestinaca u severnoj Gazi od strane izraelske vojske.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u ponedeljak saopštio da nije bio u mogućnosti da poseti nijednog palestinskog zatvorenika u izraelskim zatvorima od oktobra, kada je Izrael obustavio takve posete, ali da je svestan medijskih izveštaja o visokoj stopi hapšenja izraelskih snaga, kao i spominjanje zlostavljanja zatvorenika.

Služba za hitne slučajeve Gaze saopštila je da su zarobljenici oslobođeni u ponedeljak bili podvrgnuti "različitim vrstama zlostavljanja i torture" i da su mnogi primljeni u bolnicu nakon puštanja na slobodu. Nisu dati primeri vrsta fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.

image