Svet

Izrael odlučio kako da odgovori Iranu. Kada?

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-pukovnik Herci Halevi potvrdio je da su pripreme već u toku
Izrael odlučio kako da odgovori Iranu. Kada?© Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Tel Aviv je već odlučio kako će napasti Iran kao odgovor na nedavni napad na izraelsku teritoriju, ali još nije odredio tačan datum za operaciju, prenosi "Džeruzalem post", pozivajući se na izvore upoznate s tim.

List ističe da, iako bi sadašnja odluka mogla da se promeni jer tačan datum još nije određen, kao i sve neophodne složene pripreme, izrada plana pokazuje ozbiljnost i odlučnost izraelskih lidera da odgovore.

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-pukovnik Herci Halevi potvrdio je da su pripreme već u toku.

"Sprovodimo politiku unutrašnjeg fronta kako bi, barem, građanima omogućili da Pashu provedu uobičajeno, jer u potpunosti verujemo vama i vašem dobrom raspoloženju", poručio je Halevi obraćajući se vojsci.

List napominje da je, takođe, moguće da su Halevi i drugi zvaničnici deo "pametnog lažiranja kako bi Iran i njegove zastupnike naterali da budu manje oprezniji".

Opcije napada, kako navode, mogu uključivati udare na iranske nuklearne objekte, napad dronovima ili balističkim projektilima na objekte koji su direktno uključeni u napad na Izrael, pa sve do likvidacije određenih pojedinaca ili kažnjavanje zvaničnika Islamske revolucionarne garde Irana u inostranstvu zajedno sa njihovim saučesnicima.

Dodaje da još jedna od opcija može biti i mešavina navedenih primera sa velikim sajber napadom.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je juče da "Iranci nisu uspeli u svom napadu i da neće uspeti da odvrate Izrael".

"Nebo Bliskog istoka je širom otvoreno za izraelske vazdušne snage. Svaki neprijatelj biće udaren gde god da se nalazi", upozorio  je Galant.

image