Sport

MMA: Stošić se vratio u Crvenu zvezdu i najavio spektakl u Beogradu

Najbolji srpski teškaš, Darko Stošić, potpisao je ugovor sa MMA klubom Crvena zvezda i najavio spektakularnu borbu u Beogradu

Predsednik kluba, Aleksandar Đorđević, poželeo je dobrodošlicu Stošiću.

"Ovo je bilo prirodno... Darku je mesto u Crvenoj zvezdi, ovo je njegov matični klub. Važno je da Zvezda ima Darka Stošića, da ima takve šampione. Izuzetno je važno da omladina trenira sa šampionom kakav je on", rekao je Đorđević na konferenciji za medije.

Stošić je gotovo od početka karijere vezan za Crvenu zvezdu, koliko god bio daleko od nje u pojedinim trenucima.

"Počeo sam da treniram džudo u Crvenoj zvezdi, kasnije sam prešao u MMA, gde su mi treneri bili Gagi (Dragan Tešanović) i Rođa (Aleksandar Radosavljević). Kasnije sam otišao svojim putem u svet, gde sam se stvario baveći se ovim sportom. Sada je bio pravi trenutak da se vratim. Okupili smo se, pre svega, zbog prijateljstva, nadajući se da možemo da stvaramo nove mlade nade. Ja ću pomoći i doprineti koliko budem mogao", objasnio je Stošić.

Beograd će, od 11. do 18. februara, biti domaćin Svetskog prvenstva u amaterskom MMA, prvog u istoriji na evropskom tlu. Za kraj istorijske nedelje za srpski i evropski MMA - spektakl u organizaciji bahreinskog "BRAVE CF" - borba Darka Stošića i Šamila Gazijeva iz Rusije. 

"Čitav svet će doći u beogradsku 'Arenu'. Svetsko prvenstvo je ogromna stvar, možda mlađi ne shvataju u potpunosti. Mi na našim počecima nismo imali takve događaje. Daću sve od sebe da pobedim u meču i priredim spektakl, da publika vidi svetski nivo borenja. Protivnik nema poraz u profesionalnoj karijeri, a poštovanje beogradske arene mogu da zaslužim samo dobrom borbom", istakao je Stošić.

Borba je najavljena kao borba za pojas, ali zbog ugovora koji Stošić ima sa drugom organizacijom, to na kraju nije bilo moguće.

"Osvajač pojasa mora da bude u njihovoj organizaciji, što je i logično - da ostane i da ga brani. Meni je KSV izašao u susret i dopustio da se borim u Beogradu za drugu organizaciju iako imam ugovor sa njima, ali bi borba za pojas predstavljala kršenje ugovora", objasnio je Stošić.

Svetsko prvenstvo je, prema rečima organizatora, već oborilo rekord po broju učesnika.

"Prvi put se održava svetsko prvenstvo u Evropi, i to baš u našoj lepoj Srbiji. Biće najmasovnije svetsko prvenstvo do sada, a kruna celog prvenstva će biti 'BRAVE CF', gde će se Stošić boriti protiv njihovog šampiona. Ponosan sam što će nas Darko predstavljati, pošto nije išao lakšim putem, nije koristio prečice, već je odmah prihvatio izazov i ova borba ima ogromnu težinu. Siguran sam da Darko ide na pobedu, a ona bi na savršen način zaokružila čitavu nedelju", rekao je Slobodan Maksimović - borac, trener i član MMA saveza.

Maksimović je rekao da će Srbiju i Crvenu zvezdu na predstojećem prvenstvu predstavljati još dvojica takmičara - Ivan Panić će se takmičiti u kategoriji do 84kg, dok će se Milan Stojiljković boriti u kategoriji do 70kg.

U Zvezdi u budućnosti mnogo očekuju i od Marine Spasić u ženskoj konkurenciji, koja se trenutno oporavlja od povrede.

"Marina je naš najbolji ženski borac i od nje očekujemo velike stvari. Trenutno se oporavlja od povrede kolena. Ona je naša princeza i imamo najviša očekivanja", rekao je Đorđević.

"Vratili smo se zbog ljubavi prema sportu, Zvezda će praviti nove šampione"

Sportski direktor Kluba, Dragan Gagi Tešanović, veruje da će sada biti mnogo lakše nego što je to bio slučaj 2014. godine, kada se, sa Aleksandrom Rođom Radosavljevićem, upustio u projekat "MMA Crvena zvezda".

"Vratili smo se jer volimo ovaj sport. Poklopile su se kockice da se napravi zdrava priča. Prve godine u Crvenoj zvezdi su bile dobre, ali je bilo mnogo teško. Sada će biti mnogo lakše", rekao je Tešanović, na šta se Radosavljević dovezao:

"Kada smo krenuli te 2014. godine, za kratko vreme smo napravili najbolji klub u državi, koji je prestao sa radom jer nije bilo podrške kakva postoji danas. U međuvremenu smo, nakratko, izašli i Gagi i ja iz sporta, ali se pojavio Aleksandar, pre svega naš prijatelj, koji nam je objasnio da treba da ostanemo u sportu. On je sve omogućio i na nama je da mu vratimo. Ovo je više porodična i prijateljska priča nego poslovna."

Stošić se prisetio svojih početaka.

"Svi današnji borci su počeli kod Gagija i Rođe, a ja sam među njima. Nije bilo nikakvih uslova, nije bilo ni da se plati kirija za salu. Oni nisu hteli ni dinar da uzimaju za članarinu. Prekipelo im je... Sada je Aleksandar Đorđević tu, biće sve bolji uslovi za treniranje, svi smo se vratili."

Radosavljević ističe da su osnovni sastojci za pravljenje šampiona tu, ali da je potrebno vreme i mnogo rada.

"Potrebni su nam pravi uzori. Nije dovoljno biti samo šampion, već biti i pravi uzor generacijama koje dolaze. Darko je upravo to - pravi uzor za buduće šampione. Imamo sve uslove, ali je potrebno vreme, jer ništa ne može preko noći."

Crvena zvezda želi da usmeri omladinu na sport, zbog čega promoviše posebnu akciju. 

"Crvena zvezda otvara vrata mlađim naraštajima, da ih sklonimo sa ulice – do 18 godina se ne plaćaju članarine. Pozivam sve da dođu i da se oprobaju, jer se nikad ne zna ko će ostati u sportu", poručio je Maksimović.

image