Srbija i Balkan

Kršenje diplomatskog rečnika: Kako je Spajić postao Eskobarov miljenik

Uoči posete Podgorici, predstavnik Vašingtona za Zapadni Balkan prekršio je diplomatski rečnik i na iznenađenje mnogih uputio hvalospeve Milojku Spajiću. Zašto je to uradio i kakve su posledice?
Kršenje diplomatskog rečnika: Kako je Spajić postao Eskobarov miljenik© Ђорђе Цмиљанић/Влада Црне Горе

U trenutku kada Vlada Crne Gore više liči na pobrkane lončiće nego na koaliciju koja zna svoj pravac, a ni odnosi premijera i predsednika države nisu najbolji, u Podgoricu stiže specijalni izaslanik Vašingtona Gabrijel Eskobar.

Ovaj prekaljeni američki diplomata nalazi se na proputovanju Evropom, a kako je saopštio Stejt department, zadatak mu je da potvrdi posvećenost SAD zemljama Zapadnog Balkana dok teže evroatlanskim integracijama i dubljoj regionalnoj saradnji.

I dok je nakon posete Prištini poručio da postoji mnogo razočaranja u vladu Samoopredeljenja pod upravom Aljbina Kurtija, nije štedeo reči pohvale na račun Spajića uoči posete Podgorici.

Tako je rekao da je za Crnu Goru najvažniji zadatak da podrži sve što Spajić radi.

"Vlada je napravila ogroman napredak u kreiranju temelja za prosperitetan put prema zapadu i članstvu u EU. Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi", kategoričan je Eskobar.

Obično diplomate veoma pažljivo biraju reči i podrške i kritike, a Eskobar je sada odstupio od tog pravila, ocenjuje u izjavi za RT Balkan politikolog Vladimir Pavićević.

"Sada je gospodin Eskobar javno poručio da u Crnoj Gori samo treba slediti Spajića i takav stav će u suštini da šteti upravo Spajiću. U mnjenju se takva vrsta izjave pripisuje ideji da se želi marionetska uprava, a građani Crne Gore žele autonomno da odlučuju. Deluje da je posle 25 godine bavljenja Balkanom i gospodin Eskobar počeo da zanemaruje nužni diplomatski takt u javnom obraćanju", kaže naš sagovornik. 

Za razliku od Eskobara, pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen se tokom posete Podgorici striktno pridržavao primerenog diplomatskog jezika.

"Što se tiče Crne Gore, O'Brajen se tretira kao ubedljiviji autoritet u odnosu na neke druge diplomate koji nastupaju u ime američke administracije. Građani Crne Gore su naročito pozdravili što je prilikom nedavne posete Podgorici gospodin O'Brajen u širokom luku zaobišao bilo kojeg sagovornika iz DPS-a Mila Đukanovića", kaže Pavićević.

Poruka Eskobara samo je dodatno podgrejala uzavrele strasti u Podgorici gde traje politički sukob na više frontova.

Nemoguće je oteti se utisku da je američki zvaničnik otvoreno stao na stranu Spajića u sukobu koji postoji između njega i predsednika države Jakova Milatovića.

"Spajić je konačno počeo da misli i da dela politički. Iz duela sa Milatovićem izašao je kao pobednik", kaže Pavićević.

Poruka američkog zvaničnika da podržava Spajića može da je utiče i na drugi sukob, u samoj vladi i to između vladajućeg Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore zbog izbora v. d. direktora Uprave policije.

Time što je vlada na kraju izabrala kandidata kojeg je predložio Spajić, učvrstio je svoj autoritet kao predsednika vlade, kaže Pavićević.

"Sve to će dalje procese u crnogorskoj politici da čini veoma zanimljivim", upozorava naš sagovornik.

Već se nagađa da bi vlada moga da padne zbog ovog sukoba, a Demokrate odgovaraju da neće napustiti vladu dok ne zatvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom.

U slučaju izlaska Demokrata iz vlade, Spajić bi mogao da se osloni na druge stranke iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

"Što se tiče međusobne komunikacije lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu ubedljivo najbolju komunikaciju imaju Milojko Spajić i Andrija Mandić. Taj odnos čini ovu vladu izuzetno stabilnom i sledeći korak u učvršćivanju te stabilnosti trebalo bi da bude rekonstrukcija vlade kojom bi politički autoriteti iz Mandićeve i Kneževićeve stranke bili izabrani za nove članove Spajićeve vlade", ocenjuje Pavićević.

Nakon odlaganja sednice zbog sukoba unutar vlade, Skupština Crne Gore danas će napokon nastaviti zasedanje. Očekuje se da sledeće sedmice budu saslušani Spajić i ministar policije Danilo Šaranović koji na sednici odbora za bezbednost trebalo da pojasne šta se to dešavalo na zatvorenoj sednici vlade na kojoj je biran šef policije.

image